De Zwollenaar en het coronamonster

Anderhalve meter afstand houden kenmerkt 2020
Foto: Hans Smit

De Zwolse fotograaf Hans Smit heeft de video De Zwollenaar en het coronamonster gepubliceerd. De video geeft een overzicht over het eerste half jaar van Zwolle in 2020. Natuurlijk wordt deze tijd gedomineerd door het corona.

Hans Smit zegt: ”In de video wordt duidelijk dat Zwolle als samenleving op veel vlakken enorm kwetsbaar is. Ook in onze stad voelen we nog steeds de naweeën van de zware periode van de corona-besmettingen, van de tijd vóór de versoepelingen. Midden 2020 begint het weer langzaam op gang te komen, maar we zijn er nog lang niet!”

”Het veelvuldig gebruikte “Tijden veranderen”, hoeft geen enkele uitleg meer. In een zeer korte tijd is de hele wereld veranderd!”

Coronamonster

Het is stil, stil, stil! Waar je bij het wakker worden normaal gesproken de mensen uit de straat naar hun dagelijkse werk hoort vertrekken, heerst er sinds half maart 2020 een serene, voor enkelen onder ons, beangstigende stilte in de straten van de stad. Het voorlopig nog ontembare Coronamonster heeft deze forse daling van de decibel op zijn geweten. Ik zeg, voorlopig, aangezien de wetenschap in de laboratoria over de gehele wereld op zoek is naar een medicijn, die het gevaarlijke en niets ontziende virus zijn nek om kan draaien. De hoop van de mens was op hen gebaseerd, op de medewerkers die in veel extra werkuren, hopelijk tot een prachtig eindresultaat zouden komen. Meer dan 120 laboratoria over de gehele wereld waren het eerste halfjaar van 2020 op zoek naar hèt medicijn op zoek. Eind juli kwamen de hoopvolle berichten dat bij twee laboratoria de derde fase van het testen op de mens in gang was gezet.”

Ook Zwolle, ligt evenals alle steden en dorpen in ons land, aan de ketting met een lengte die nog niet te bepalen is. We zijn nu meerdere maanden onderweg en leven met en op de maatregelen die door de overheid zijn genomen. Nee, leuk is het allerminst.

Tot nu toe heeft de Zwollenaar zich niet gewonnen gegeven en bij regelmaat met zijn/haar creatieve oplossingen het ergste weten te voorkomen.

Saamhorigheid

Natuurlijk is het vreselijk, dat onder onze stadgenoten, 46 personen zijn overleden en velen in het ziekenhuis een zware strijd hebben moeten strijden met alle gevolgen nadien. Natuurlijk is het vreselijk, dat mensen vereenzaamden door het missen van contacten met familie, vrienden of kennissen. Natuurlijk was het niet om aan te zien hoe meerdere ondernemers problemen kregen met in de benen houden van hun bedrijven. Echter is het aan de andere kant ook bijzonder mooi om te zien, dat in deze sombere tijd, als het eerste halfjaar van 2020, de saamhorigheid in onze stad duidelijk boven kwam drijven.

Wat eerst normaal was, was van de ene op de andere dag niet meer normaal. We praten nu over het “Nieuwe Normaal’, in plaats van het “Nieuwe Abnormaal”.

Hans Smit: ”De video Zwolle en het coronamonster is voor het grootste deel geproduceerd met eigen foto’s en video’s (van mijn smartphone) en voorzien van teksten. Daarnaast heb ik nog enkele opnames mogen ontvangen en gebruiken, van derden. In totaliteit geeft de video een historisch beeld van de aanpassingen binnen het ‘als gewoon ervaren’ leven van de Zwollenaar. Zaken die normaal waren en deel uitmaakten van ons leven, bleken dus niet normaal te zijn. Zoals gezegd, van de een op de andere dag maakte het ‘Nieuwe Abnormaal’ deel uit van ons dagelijkse doen en laten. Soms bij het onwerkelijke af!

Spaanse griep

Ondanks dat er weinig mensen zijn die de Spaanse griep (1918) hebben meegemaakt, werd er in deze periode toch veelvuldig over gesproken. Een ding is zeker, ook deze huidige Coronatijd zal als een historische gebeurtenis en als rampjaar, de boeken ingaan. Ook de video laat zien, dat in het jaar 2020 historie is geschreven, dat is wel duidelijk! Het is dan ook een echt en reëel tijdsdocument geworden.

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden