Frankrijk scherpt mondkapjesplicht aan

Wie naar Frankrijk gaat, neem mondkapjes mee
Foto: Roel Donker

De mondkapjesplicht in Frankrijk wordt op 20 juli aangescherpt en niet zoals de bedoeling was op 1 augustus. Aangekondigd is dat mondkapjes moeten worden gedragen in alle publiek toegankelijke gebouwen.

Het was de bedoeling om op 1 augustus de maatregelen te verscherpten, maar dat is te laat vanwege vanwege uitbraak van het coronavirus in een aantal gebieden. Er is nog veel onduidelijk over waar de mondkapjesplicht precies gaat gelden en welke sancties gaan gelden voor het verbreken ervan. Aangenomen wordt dat de plicht gaat gelden in elk gebouw dat toegankelijk is voor externe personen; van caf├ęs en winkels tot ziekenhuizen, bibliotheken en verzorgingshuizen. Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is al sinds begin mei verplicht.

De vervroeging volgt op de zorgen over het stijgende aantal besmettingen in Parijs en een ‘problematische’ uitbraak in het departement Mayenne, in de westelijke regio Pays de la Loire, waar het aantal bevestigde besmettingen sinds juni is verdrievoudigd en boven het landelijke gemiddelde is komen te liggen.

De prefect van Mayenne (grof gezegd tussen Rennes en Le Mans) stelde woensdag al een mondkapjesplicht voor publiek toegankelijke gebouwen in. Die werd met onmiddellijke ingang van kracht in zes gemeenten binnen zijn departement.

De kans is zeer klein dat Frankrijk in een lockdown gaat, wel is een regime met strengere maatregelen een optie.

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden