Longartsen: moeizaam herstel ex-coronapatiënten die thuisbleven

Foto:

Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat zeggen longartsen in een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) . Zij zien op dit moment in de polikliniek veel ex-Covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.

“We zijn verrast door het hoge aantal ex-Covid-19-patiënten dat nu met klachten bij ons komt”, zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging tegen het NPO Radio 1 Journaal. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden. Het gaat om klachten die vaak eerst lijken over te gaan, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden.

“We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto’s vrij gering zijn”, zegt Van den Toorn. Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig.”

Maar mogelijk wordt het afweersysteem bij een ‘mild’ ziekteverloop minder aangezwengeld, waardoor er minder antistoffen vrijkomen en het herstel dus trager is. Een antistoffen-test is dan ook vaak negatief bij deze patiënten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen