Integriteit Keolis staat op het spel bij aanbesteding elektrische bussen

De nieuwe elektrische bus van Keolis
De nieuwe elektrische bus van Keolis
Foto: Keolis Nederland

Als het aan de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland ligt verliest Keolis de concessie om  eind dit jaar met elektrische bussen te gaan rijden in de regio. Er is geconstateerd dat er onregelmatigheden zijn. Daarbij wordt de integriteit van het vervoerbedrijf in twijfel getrokken.

Al langer zijn er geluiden dat Keolis niet helemaal zuiver is geweest bij de aanbesteding van het vervoer met elektrische bussen. Er waren al vragen waarom men 300 Chinese bussen bij BYD heeft gekocht voor een bedrag van zo’n 900 miljoen euro, terwijl ook het Nederlandse VDL elektrische bussen maakt. Vermoedelijk zijn geheime afspraken gemaakt om de opdracht binnen te krijgen. Keolis ontkent niet integer te zijn geweest.

Keolis overtuigde de provincies met een compleet aanbod waarbij de reiziger én een robuust en hoog kwalitatief openbaar vervoernetwerk centraal staat. Onder de nieuwe merknaam RRReis krijgt het OV het gezicht dat het verdient.  RRReis kent twee verschillende  uitvoeringen: een ‘standaard’ variant voor de reguliere stads- en streekbussen en een Hoogwaardige Openbaar Vervoer variant voor de Comfort bussen. Comfort bussen rijden in hoge frequentie op lange afstandsverbindingen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat tussen streek en de stad.

Oplaadpunt

Keolis gaat door met de voorbereidingen op de start van elektrisch busvervoer op 13 december. Dan gaat de nieuwe dienstregeling in. In Zwolle is Keolis bezig met het bouwen van een laadstation voor elektrische bussen zodat de bussen bij kunnen laden. Dit laadstation moet in oktober klaar zijn.

Eigen onderzoek

Uit eigen onderzoek heeft Keolis ook onrechtmatigheden ontdekt en is naar het Openbaar Ministerie gestapt. Er zijn inmiddels meerdere medewerkers ontslagen. Men zegt dan ook: ”Wij zijn van mening dat alle benodigde stappen zijn ondernomen voor herstel. Na het ontvangen van de formele kennisgeving zullen we ons beraden over te nemen vervolgstappen.” En deze vervolgstappen moeten door het zwaar teleurgestelde Keolis snel worden genomen. Eind juli besluiten de drie provincies over de concessie en of de gunning wordt ingetrokken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen