Tour de Tietema: twee mannen in 50 dagen klaargestoomd voor Ronde van Vlaanderen

Josse Wester en Devin van der Wiel met Bas Tietema
Foto: Tour de Tietema

Devin van der Wiel en en Josse Wester zijn zichzelf aan het klaarstomen voor een monstertocht over 240 kilometer: de Ronde van Vlaanderen. Dit is een experiment voor het youtubekanaal Tour de Tietema van Zwollenaar Bas Tietema,

Het bijzondere aan dit experiment is dat de beide mannen vijftig dagen leven als een professionele wielrenner en in 50 dagen klaar worden gestoomd voor de Vlaamse Hoogmis. Maar de mannen hebben geen tot weinig wielerervaring. Voormalig profwielrenner Bas Tietema stoomt in vijftig dagen twee renners klaar voor de helse tocht door Vlaanderen. Op 16 augustus moet het gaan gebeuren. Met behulp van onder meer Wilbert Broekhuizen en De Mechanieker uit Zwolle gingen de twee mannen van de inspanningstest tot de eerste fietsmeters en worden onderworpen aan het strenge regime van een wielrenner. Dus gaan alcohol, geen tussendoortjes en heel veel trainingskilometers maken.

De beide mannen werden van top tot teen gesoigneerd om in zo goed mogelijke omstandigheden in augustus aan de start te staan. Het begon allemaal met de conditietest van Wilbert Broekhuizen bij de Mechanieker in Zwolle om te kijken hoe de beide renners er conditioneel voor stonden. Daarna was het trainen geblazen. In de eerste reportage is het vooral veel lachen en ook afzien. De grote vraag is natuurlijk of het de mannen gaat lukken.

Op 16 augustus wordt gekeken hoe de Devin van der Wiel en Josse Wester het er vanaf brengen over de Vlaamse kasseien en heuveltjes. Voor professionals staat ‘de ronde; op 18 oktober op de wielerkalender

Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen gaat in Antwerpen van start en vervolgens is er een lange spanningsopbouw. Het duurt 85 kilometer voor de eerste twee van in totaal vijf kasseistroken opduiken. De renners dokkeren kort na elkaar over de Lippenhovenstraat en de Paddestraat. De Oude Kwaremont verschijnt na bijna 120 kilometer en daarmee gaat de race eigenlijk echt van start. De route vervolgt over de Kortekeer, Eikenberg en Wolvenberg en daarna is het weer dokkeren geblazen op de Holleweg en Haaghoek. Niet veel later klimmen de renners over Leberg, Berendries en Valkenberg. Daarna volgt een periode van relatieve rust, want het 13 kilometer voor de Kanarieberg verschijnt. Nog eens 16 kilometer later beklimmen de renners de Oude Kwaremont voor de tweede keer, dit keer al snel gevolgd door de Paterberg. Het duo tekent later op de dag ook de finale. Na de eerste Oude Kwaremont-Paterberg combinatie gaat de Ronde van Vlaanderen echt goed los. Na de Koppenberg (600 meter à 11,6%) dokkeren de renners 2 kilometer over de Mariaborrestraat, voordat de zwaartekracht weer meespeelt op de Steenbeekdries (700 meter à 5,3%) en Taaienberg (530 meter à 6,6%, kasseien). Al dit geweld serveert de Ronde binnen 8 kilometer. Op 26,5 kilometer van de finish ronden de renners de Kruisberg/Hotond (2.500 meter à 5%, deels kasseien) en na 10 kilometer op het vlakke doemt de Oude Kwaremont weer op. De top van de Oude Kwaremont ligt op 16,7 kilometer van de meet en de enige hindernis is dan nog de Paterberg: 360 meter à 12,9% en met een steilste strook van 20,3%. Kort maar loodzwaar dus. Vervolgens is het nog ruim 13 kilometer naar de finish op de Minderbroederstraat in Oudenaarde.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden