Zwolle wil bouw betaalbare woningen versnellen

Zwolle moet plannen maken voor woningbouw
Foto: Pixabay

Zwolle gaat de bouw van betaalbare woningen versnellen. Er is veel vraag naar woningen en daarom moet er vaart worden gemaakt. De verwachting is dat er zo’n 25000 woningen nodig zijn om iedereen onderdak te kunnen bieden.

Zwolle wil ook in de toekomst een woonplek kunnen bieden aan jongeren die nu in de stad opgroeien en blauwvinger willen blijven. Er worden op dit moment al 1000 nieuwe woningen per jaar gebouwd. Er zijn vaak forse investeringen nodig om de woningbouw te kunnen financieren. Het gaat dan om de openbare ruimte, wegen en dergelijke. Daarom wordt samenwerking gezocht om het bouwen van nieuwe, betaalbare en duurzame woningen in Zwolle sneller mogelijk te maken.

Samen investeren

Wethouder Ed Anker: “Om nieuwe woningen in de stad te kunnen bouwen, moeten er bijvoorbeeld vaak ook wegen, fiets- en looproutes worden aangepakt. Of oplossingen worden bedacht voor het parkeren van auto’s. In de Spoorzone is dat het geval. Om in dit stadsdeel meer woningen te kunnen bouwen, zijn er ook aanpassingen nodig die zorgen dat het ook in de toekomst een fijne woonplek blijft. Meer groen, meer levendigheid en aantrekkelijke routes voor fietsers en voetgangers. En dat allemaal klimaatproof. Hiervoor zijn miljoenen nodig. Door nu samen te investeren, kunnen we de bouw van nieuwe betaalbare woningen versnellen”

Spoorzone

De landelijke overheid stelt nu namelijk 1 miljard euro beschikbaar om sneller nieuwe betaalbare woningen te realiseren in een prettige leefomgeving. Dit is een speciale regeling waar gemeentes in Nederland een aanvraag voor kunnen doen. Dat kan in vier rondes, de eerste ronde is nu gestart. De Spoorzone is voor Zwolle de grootste kanshebber in deze eerste ronde. Want ook in Den Haag wordt gezien dat de Spoorzone een bijzonder gebied is: in het centrum van Zwolle, dicht bij de IJssel én ultiem bereikbaar. De Zwartewaterallee, Oosterenk en Stadshagen zijn mogelijke gebieden voor latere aanvragen.

Besluit in oktober

In oktober zal de minister een besluit nemen over het gezamenlijke voorstel uit Zwolle. Als het Rijk samen wil investeren in de Spoorzone, zal er daarna met inwoners, organisaties en partijen gewerkt worden aan de uitwerking van de plannen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden