Hotspot: spoorzone hét innovatieve hart van het centrum

Foto:

De Spoorzone in Zwolle is volop in beweging. Het gebied rondom het station is een populaire plek om te wonen, te werken en te leren. De Spoorzone is de afgelopen jaren steeds meer ontdekt en zal de komende jaren doorgroeien naar een belangrijke hotspot in Nederland.

De komende jaren komen er niet alleen meer werk- en leerruimtes voor makers, er komen ook veel meer woonplekken voor iedereen die graag in het centrum woont. Wonen op de plek waar hét gebeurt.

Kloppend hart

“Als je aan Zwollenaren vraagt waar ze aan denken bij de Zwolse Spoorzone, noemt iedereen al snel het station. En dat is logisch. Dagelijks verwelkomt het station veel reizigers. Dat maakt het gebied ook zo bijzonder. Het station is het kloppend hart. Vanuit de Spoorzone sta je zo op de Grote Markt of wandel je langs de IJssel. Ook heb je steden als Groningen én Amsterdam met een uurtje reizen binnen bereik. Dat maakt de Zwolse Spoorzone echt tot een unieke plek in Nederland”, vertelt wethouder Ed Anker.

De Spoorzone ligt boordevol kansen voor de stad en regio. De komende jaren gaat Zwolle die kansen benutten en het gebied nog levendiger, aantrekkelijker en groener maken.

Het grootste station in de regio wordt het brandpunt van vernieuwing. Er komt meer ruimte voor iedereen die innoveert, onderneemt, creëert en leert. Samen met de regio bouwt Zwolle verder aan innovatieve en creatieve broedplaatsen voor de maakindustrie, creatieve en culturele industrie en innovaties op het gebied van klimaatadaptatie. Dat is nu al te zien op Perron038. Waar vroeger de treinen werden schoongemaakt, werken nu specialisten en studenten samen. Zij halen het beste in elkaar naar boven en komen samen tot nieuwe ideeën. De Spoorzone wordt dé plek in Regio Zwolle voor innovatie.

Wonen op de plek waar het gebeurt: het groene welkom

De Spoorzone is de afgelopen jaren al door steeds meer Zwollenaren gevonden als de ideale woonplek. Een thuis waar je letterlijk alle kanten op kunt en waar het ook heerlijk is om te zijn. De komende jaren wordt de Spoorzone voor meer mensen een thuis. Er komen duizenden duurzame woningen bij voor Zwollenaren die graag in het levendige centrum willen wonen. En natuurlijk ook plekken om elkaar te ontmoeten, samen te sporten, een drankje te drinken of te ontspannen. Alles wordt gemixt in de Spoorzone. Dat betekent dat gebouwen niet meer een werkplek óf een woonplek worden, maar dat er ruimte is voor allebei. Ook wordt de Spoorzone nog groener. Het idee is om de Koggelaan om te toveren tot fietsstraat omgeven door groen.

Engelenpad

Wethouder Ed Anker: “Het denkbeeldige Engelenpad gaat dwars door de Spoorzone heen. Van de engel op de Grote Markt, door de Spoorzone, naar de prachtige IJssel. Een ontdekkingstocht van verleden, heden naar de toekomst. Die reis gaan we samen maken. Want juist in deze tijd blijven we ook vooruit kijken, naar de stad van de toekomst. Hoe de Spoorzone er in 2040 uit zal zien, weten we nog niet precies. Dat gaan we samen ontdekken”. Benieuwd naar het Engelenpad? Wethouder Ed Anker neemt je mee.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden