Reizen met de auto of het openbaar vervoer in coronatijd: dit moet je weten

Houd ook op het perron anderhalve meter afstand
Foto: Pexels

Zonder erbij na te denken, pakten we voor de coronacrisis massaal de bus, trein en tram. Niet alleen voor uitstapjes, ook om naar het werk te gaan. We zaten gezellig met vrienden in één auto, op weg naar ons vakantie-adres en carpoolden met onze collega’s. Het coronavirus zette dit gezamenlijk reizen in korte tijd compleet op zijn kop, met een hoop nieuwe maatregelen tot gevolg.

Wat zijn de regels wanneer je vandaag de dag met je auto op pad gaat? Wat mag, wat mag niet en wat kost het als je de regels overtreedt? We zochten het uit.

  • Wanneer je met de auto op pad gaat, blijft de 1,5 meter maatregel van kracht. In een gemiddelde auto is het praktisch gezien onmogelijk om deze afstand te bewaren. Daarom reis je het best alleen met personen uit hetzelfde huishouden: mensen die bij jou onder één dak wonen.
  • Reis je met mensen uit één huishouden, dan maakt het aantal personen dat in de auto zit niet uit. Dat aantal is wel belangrijk wanneer je iemand anders meeneemt. Als het echt niet anders kan, mag je namelijk met één andere persoon reizen. Dat is onverstandig, maar niet strafbaar. Je moet onderling wel 1,5 meter afstand houden om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Omdat dat niet lukt in een gemiddelde auto, is het niet verstandig om met andere personen in één auto te reizen.
  • Reis je met 3 of meer personen, uit verschillende huishoudens en in één auto, dan is dat wél strafbaar. Dit geldt ook wanneer twee mensen uit eenzelfde huishouden reizen met één andere persoon, simpelweg omdat je dan geen 1,5 meter afstand kunt houden en je dan met zijn drieën bent. Je bestemming, stel je bent onderweg naar het ziekenhuis of een uitvaart, heeft daar geen invloed op en ook het dragen van mondkapjes verandert daar niets aan. Je loopt in dat geval de kans om bekeurd te worden, waarbij de bedragen variëren van € 95 (13 t/m 17 jaar) tot € 390 (18 jaar en ouder). Deze boete geldt voor alle inzittenden.
  • Voor kinderen tot en met 12 jaar zijn de regels soepeler. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Hoe zit het dan wanneer je reist met een kind dat 12 jaar of jonger is? Dat verschilt. Reis je met een kind dat 12 jaar of jonger is en je wilt bijvoorbeeld oma meenemen, dan is dat strafbaar. De twee andere inzittenden zijn in dat geval boven de 12 jaar en behoren niet tot hetzelfde huishouden. Het kind wordt dan als derde persoon gezien. Anders is het, wanneer je je neefje en nichtje van 12 jaar of jonger mee wilt nemen: zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden en komen uit hetzelfde huishouden. De andere inzittende(n) moeten dan ook uit één huishouden komen. Je mag hen dus zonder problemen meenemen in de auto, ook wanneer je partner meereist (mits jullie onder één dak wonen).
    Video: Kan je 1,5 meter afstand houden in de auto?

Reizen met het openbaar vervoer

Het advies blijft: reis alleen met het openbaar vervoer als dat écht noodzakelijk is. Denk daarbij aan mensen die een vitaal beroep hebben, een belangrijke familieaangelegenheid moeten bijwonen of mantelzorg verlenen. Moet je toch met het openbaar vervoer reizen, dan brengt dat nieuwe regels met zich mee. Wat mag, wat niet? Waar moet rekening mee worden gehouden? Hieronder vind je de meest voorkomende maatregelen op een rij.

Allereerst de landelijke adviezen en regels. Het best werk je vanuit huis en pak je, indien mogelijk, de auto of fiets. Gebruik het openbaar vervoer zeker niet wanneer je een dagje uit wilt, dat is niet de bedoeling. Reis je met het openbaar vervoer, probeer drukte dan zoveel mogelijk te vermijden en reis het liefst buiten spitsuren. Reis bij verkoudheidsklachten zoals niezen, hoesten en keelpijn niet met het openbaar vervoer. Ook niet als je verhoging of koorts hebt (vanaf 37,5 graden). Was verder regelmatig je handen, hoest en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schud geen handen.

Boete 95 euro

Verder is het zo, dat je sinds 1 juni 2020 verplicht bent een mondkapje te dragen wanneer je met het openbaar vervoer reist en 13 jaar of ouder bent. In de trein, bus, tram, metro en op veerboten moet je dus altijd een mondkapje dragen (en op veerponten in sommige gevallen). Een niet-medisch of zelfgemaakt mondkapje om precies te zijn. Gebruik geen sjaal, bandana of de col van je trui. Deze bieden niet genoeg bescherming. Reis je toch zonder mondkapje, dan kun je een boete krijgen van € 95. Op het station, perron of bij haltes hoef je geen mondkapje te dragen, maar blijft de 1,5 meter maatregel uiteraard wel van kracht. Zet je mondkapje voor het instappen op. “Ook met het gebruik van een mondkapje, blijft het uitgangspunt dat reizigers zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden. In de voertuigen wordt geaccepteerd dat 1,5 meter niet altijd haalbaar is. Daarom wordt dit beleid in trein, bus, tram en metro versoepeld, in combinatie met het gebruik van mondkapjes, waarmee verantwoord reizen mogelijk is”, aldus Connexxion. Gebruik elke reis een nieuw of gewassen mondkapje, ook wanneer je heen- en terugreist. Je moet deze zelf kopen of maken, op internet zijn genoeg instructiefilmpjes en sites te vinden over hoe je dit moet doen.

Halfvolle treinen

Om het reizen zo veilig mogelijk te maken, stelt de NS slechts 40 tot 50% van de stoelen beschikbaar. Het precieze aantal plekken verschilt per (type) trein, bus, tram of metro. Daarnaast gelden nog een aantal andere maatregelen: volg de looproutes, raak zo weinig mogelijk aan, houd voldoende afstand in de trein en bij het in- en uitstappen en draag dus een mondkapje. En moet je lang wachten op het station, zoek dan een rustig(er) plekje op.

Achterin instappen

Voor reizigers die met de bus reizen, wordt een extra advies gegeven: stap en check zoveel mogelijk achterin in. Dit om het contact tussen reizigers en buschauffeurs zo veel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit advies ook ter harte genomen kan worden wanneer je met de tram reist. Er worden op dit moment geen kaartjes verkocht in de bus, reizen doe je met een OV-chipkaart (check van te voren je saldo) of een vooraf gekocht kaartje dat als e-ticket gebruikt kan worden.

Bron: ANWB

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden