Extra maatregelen Zwolse binnenstad: Gasthuisplein en Nieuwe Markt autoluw, meer ruimte voor terrassen

De horeca is weer open en dat vergt maatregelen
Foto: Redactie

Zwolle staat te popelen om het gewone leven weer zo goed als mogelijk op te pakken. Dat was het afgelopen weekeinde ook te zien toen het alweer flink druk was op straat, in horecagelegenheden en op de terrassen. Ook komend weekeinde worden veel mensen verwacht in de binnenstad. Voor de veiligheid van bezoekers, ondernemers en bewoners, heeft de gemeente Zwolle een aantal extra maatregelen genomen.

Alle maatregelen op een rij:

 • Autoluw Gasthuisplein en Nieuwe Markt
  Het Gasthuisplein en de Nieuwe Markt worden vanaf vrijdag 5 juni autoluw. Het Gasthuisplein wordt vanaf die datum bij de Vijfhoek dagelijks van 12.00 tot 06.00 uur afgesloten voor autoverkeer. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni gebeurt dit door middel van een hekwerk. Een verkeersbegeleider houdt hier toezicht. Bewoners van de Wolweverstraat en de Nieuwe Markt krijgen een ontheffing.
 • Uitbreiding terrassen Bethlehemskerkplein en Jufferenwal
  Horecagelegenheden op het Bethlehemskerkplein mogen hun terras uitbreiden naar de Sassenstraat. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en auto’s. Ook op de Jufferenwal krijgen terrassen meer ruimte. Voetgangers kunnen over een afgeschermd deel van de rijbaan lopen.
 • Fietsenstalling Kerkbrugje
  Bij het Kerkbrugje komt, aan de kant van het centrum, een tijdelijke extra fietsenstalling. Hiermee willen we mensen stimuleren om te voet naar het centrum te gaan, om zo de drukte met fietsen te beperken.

Bestaande maatregelen blijven van kracht

In aanloop naar het Pinksterweekeinde waren al enkele maatregel aangekondigd en die blijven ook nu van kracht.

 • De Melkmarkt en de Grote Markt zijn alleen toegankelijk voor voetgangers. Hier geldt eenrichtingsverkeer, net als voor een groot deel van de Roggenstraat (vanuit de Diezerstraat richting het Meerminnenplein) en de Spiegelstraat (vanuit het Meerminnenplein naar de Diezerstraat).
 • De stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat blijven fietsvrij.
 • Op het Rode Torenplein en het Grote Kerkplein staan pop-up fietsenstallingen en twee extra toiletunits. Ook de overige openbare toiletten in de stad zijn weer open.
 • Tekstkarren bij de Sassenpoort, de Melkmarkt/Jufferenwal en de Diezerpoortenplas geven aan of het nog veilig en verantwoord is om het centrum te bezoeken. Ook worden verkeersregelaars en fietscoaches, gastheren en gastvrouwen, politie en handhavers ingezet om de veiligheid in het centrum te waarborgen. Aanvullend hierop wordt de drukte wanneer nodig gemonitord met behulp van de al in de binnenstad aanwezige camera’s.

Een veilige en levendige binnenstad

Het is de bedoeling dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de afspraken naleeft. Burgemeester Peter Snijders zegt: ”Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we dit weekeinde, maar ook de komende weekeinden, kunnen genieten van een veilige én levendige binnenstad.”

Op de plattegrond staan de nieuwe wijzigingen en de wijzigingen die vorige week zijn ingegaan.

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden