#blacklivesmatter zondag in het Wezenlandenpark

Park de Weezenlanden is zondag het decor
Foto: Google Maps

Zwolle Pride houdt zondag een anti-racisme bijeenkomst in het Wezenlandenpark. Daarvoor is een facebook-evenement aangemaakt. De bijeenkomst begint om 14.00 uur.

In diverse steden zijn inmiddels al soortgelijke evenementen gehouden, waarbij in Amsterdam het uit de hand liep omdat men te weinig afstand van elkaar hield. In Rotterdam werd de protestdemonstratie beëindigd door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Tomy Holten

Vergelijkbaar met de aanhouding van George Floyd waarna protesten in Amerika ontstonden was de aanhouding van Tomy Holten in Zwolle. In een heftige video is zijn aanhouding gefilmd. Hij overleed later in een politiecel. De site ctrl alt delete gaat dieper in op de dood van Tomy Holten. Ook Tomy werd langdurig met zijn gezicht op de grond gedrukt terwijl een agent geknield zat op z’n rug/nek en een andere agent een politieschoen op zijn gezicht had. Ook boevennieuws toont een video van de aanhouding van Tomy.

#blacklivematters

De gemeente Zwolle staat welwillend tegenover de komende demonstratie van zondag in het Weezenlandenpark. Inmiddels is vanuit de gemeente contact geweest met steden waar al een betoging is geweest. De ontwikkelingen voor zondag worden gemonitord en wordt in overleg met de organisatie gekeken welke maatregelen getroffen moeten worden om het evenement veilig te laten verlopen. Het is niet bekend hoeveel mensen zondag naar Zwolle komen voor deze demonstratie.

Politie voor iedereen

Politie voor iedereenRacisme en discriminatie in welke vorm dan ook horen niet bij de politie thuis. Dit was daarom ook voor ons een week van luisteren en reflecteren.De beelden uit Amerika van de gewelddadige arrestatie van George Floyd zijn afschuwelijk. Dat doet veel met ons als mens, maar ook als politieagent.We willen een politie zijn voor iedereen. Een politie die tussen de mensen staat, naar hen luistert en met hen praat. Met een open houding, met empathie, zonder vooroordelen. Doen we het dan altijd goed bij de politie? Nee.We zijn met ruim 60.000 mensen en er gaat echt wel eens wat mis. Maar dat willen we dan niet zomaar laten gaan.We moeten kritisch kijken naar ons eigen optreden.We moeten elkaar binnen de politie aanspreken op gedrag dat niet kan. Soms is het nodig dat wij optreden met geweld,Doen wij dat, dan leggen wij hierover verantwoording af en we leggen maatregelen op als dit geweld niet terecht is ingezet. Wij moeten met elkaar het gesprek over discriminatie blijven voeren.En we moeten het gesprek over politiegeweld blijven voeren.We blijven luisteren en reflecteren.Om actief vooroordelen en racisme binnen de politie uit te bannen en te voorkomen.Wij willen namelijk een politie zijn waar je trots op bent en waar jij je veilig bij voelt. Een politie voor iedereen.#racisme #discriminatie #politievooriedereen #politie

Geplaatst door Politie Nederland op Vrijdag 5 juni 2020

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden