Strengere regels in centrum Zwolle voor een veilig pinksterweekeinde

Houd rechts in het centrum van Zwolle
Foto: Redactie

Er zijn strenge regels om te zorgen voor een veilig pinksterweekeinde. Dat heeft burgemeester Peter Snijders bekend gemaakt.

Om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen, zijn de Melkmarkt en de Grote Markt vanaf zaterdag 30 mei alleen toegankelijk voor voetgangers. Er geldt  op deze plekken eenrichtingsverkeer, net als in de Roggestraat en de Spiegelstraat. Voor de Roggenstraat vanuit de Diezerstraat richting het Meerminnenplein. Voor Spiegelstraat vanuit het Meerminnenplein naar de Diezerstraat.

Burgemeester Peter Snijders: “We zien dat veel instellingen en ondernemers staan te trappelen om weer open te gaan. Dat kan en mag gelukkig ook steeds meer. Bij het versoepelen van de regels zoeken we steeds de balans tussen wat er kan uit oogpunt van gezondheid en wat nodig is om Zwolle vitaal en veerkrachtig te houden. Dat vraagt verantwoordelijkheid van iedereen. Want alleen door samen de regels na te leven, blijft er uitzicht op een verdere versoepeling van de maatregelen.”

Stegen worden fietsvrij gemaakt

Wie dit pinksterweekeinde met de fiets naar het centrum komt wordt geadviseerd om goed te kijken waar men naar toe moet. De stegen die uitkomen op de Melkmarkt en de Diezerstraat worden vanaf zaterdag fietsvrij gemaakt. Zet de fiets zoveel mogelijk in de daarvoor bestemde stallingen. Op het Rode Torenplein en het Grote Kerkplein komen extra pop-up fietsenstallingen. Op deze pleinen worden ook twee toiletunits geplaatst. Vanaf dit weekeinde zijn ook de overige openbare toiletten in de stad weer open.

Opening Horeca

Vanaf maandag 1 juni 12.00 uur is het weer mogelijk om een terrasje te pakken, of om in een café of restaurant iets te drinken of te eten. Binnen geldt een maximum van 30 personen. Voor de terrassen geldt geen maximum, maar moet wel voldoende afstand gehouden worden. Horecaondernemers hebben de vrijheid gekregen om de openbare ruimte tijdelijk anders in te delen, bijvoorbeeld door trottoirs of parkeerplekken vrij te maken, zodat er meer ruimte ontstaat voor terrassen. Terrassen mogen van maandag tot woensdag open blijven tot 1.00 uur (ook op Eerste Pinksterdag). Op de overige dagen is dit tot 2.00 uur.

Tekstkarren

Om te voorkomen dat het dit pinksterweekeinde té druk wordt in het centrum, geven tekstkarren bij de Sassenpoort, de Melkmarkt/Jufferenwal en de Diezerpoorterplas aan of het nog veilig en verantwoord is om het centrum te bezoeken. En ook verkeersregelaars en fietscoaches, gastheren en gastvrouwen, politie en handhavers zullen de bezoekersstromen reguleren om de veiligheid in het centrum te waarborgen. De drukte op zaterdag en maandag wordt gemonitord met behulp van de al in de binnenstad aanwezige camera’s.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden