Zwolle: maximale inzet om overlast eikenprocessierups tegen te gaan

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups
Foto: Gemeente Zwolle

De bestrijdingsploeg van de ROVA is keihard aan de slag gegaan om de eikenprocessierups te bestrijden. Met een speciale stofzuiger gaat men door de stad om nesten op te zuigen en te vernietigen. Wie last heeft van de eikenprocessierups kan dit melden.

De eikenprocessierups kan van half mei tot augustus voor ongemak zorgen. Aanraking met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom is het beter de rupsen beter vermijden. De gemeente Zwolle en ROVA zetten zich in om de overlast door de eikenprocessierups bij Zwollenaren te verminderen.

Bestrijden

De inzet is om vooral op de druk bezochte plekken de jeukende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit zijn onder meer speelplekken, kinderdagverblijven, scholen, zwembaden, recreatieplassen of drukke fiets- en wandelroutes. Daar gaat een bestrijdingsploeg actief rupsen wegzuigen langs drie routes door de stad waarbij tot hoog in de boom een nest opgezogen wordt en vernietigd. Zo hoopt men het ontpoppen van de rups te voorkomen en de levenscyclus van eitje-rups-popstadia-vlinder te doorbreken. Bomen buiten deze route worden op basis van meldingen behandeld.

Ecologie versterken

Daarnaast wordt ingezet op het versterken van de ecologie en biodiversiteit in de stad. Dit wordt gedaan door het aanleggen van bloemenweiden en omvormen van gazon tot akkeronkruiden. Daarom wordt de middenberm in de ring rondom de eikenbomen niet gemaaid en hier worden extra bloembollen gepland. Deze aanpak zorgt voor meer insecten, gaasvlieg en sluipwespen die nodig zijn om de rupsen op natuurlijke wijze te bestrijden. Eén sluipwesp bestrijdt in z’n eentje een slordige 1000 rupsen. Door de leefomgeving van deze insecten te verbeteren, kan de eikenprocessierups al vroeg in het voorjaar op natuurlijke wijze worden bestreden. Een rupsenplaag in de natuur ontstaat alleen wanneer het ecologisch evenwicht is verstoord.

Preventief

In de beginfase van de overlast van de eikenprocessierups -van begin april tot begin mei- is op geselecteerde plekken en op beperkte schaal preventief gewerkt met een spuitmethode op basis van een biologische middel. Dit is alleen gedaan plekken waar de overlast van de rups hoog is, de nevenschade aan natuurwaarde klein is en er weinig natuurlijke vijanden van de rups zijn. Op andere plekken is de biodiversiteit juist verhoogd, zodat de bestrijding met natuurlijke vijanden nog beter van de grond komt.

Zien, melden en volgen

De aanpak op de eikenprocessierups in Zwolle is op een interactieve kaart te zien. Hierop kan iedereen nieuwe locaties melden en de acties op de melding volgen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen