Huzarenstukje voor KWS: asfalteren tussen de rails in Zwolle

KWS verricht een huzarenstukje op het spoor in Zwolle
Foto: KWS

KWS heeft de afgelopen week, als onderdeel van de combinatie NoorderSpoort (VolkerRail, Van Hattum en Blankevoort en KWS), asfalt aangebracht op het Rangeer Goederen Station (RGS) in Zwolle. De combinatie voert het werk uit in opdracht van ProRail. Met het aanbrengen van het asfalt nadert voor KWS Infra Zwolle het einde van de werkzaamheden op het RGS-terrein.

Het aanbrengen van het asfalt op de dienstwegen en serviceperrons is voor KWS één van de huzarenstukjes van het project. Vanwege de geringe ruimte en de bovenleidingen op de serviceperrons moest het asfalt per spoor worden aangevoerd, een logistieke uitdaging.

Het 160 graden warme asfalt is vanaf de Asfaltcentrale Staphorst (ACS) in een geïsoleerde container nabij een overweg geplaatst. Vanuit deze container is het asfalt vervolgens in een lorrie (laadbak) geladen. Een krol (mobiele spoorkraan op ijzeren wielen) bracht het asfalt over het spoor naar de serviceperrons in Zwolle. Daar werd het asfalt overgeheveld naar de “kleine” asfaltmachine. Dit gebeurde met een speciale giek om de bovenleidingen te kunnen ontwijken. Vervolgens werden de perrons door het team van KWS voorzien worden van een dubbele laag asfalt.

Naast de serviceperrons zijn ook de dienstwegen voorzien van twee lagen asfalt. Voor alle deklagen is ons eigen, duurzame asfaltmengsel KonwéGreen toegepast. Een mengsel met een percentage gerecycled asfalt van 55 %.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden