Michiel Lamers raakt gevoelige snaar met indrukwekkend lied voor zijn overleden vriend Bas

Your own damn way is een ode van Michiel Lamers aan zijn vriend Bas
Foto: Still Your own damn way

Een blijvende herinnering aan Bas, dat wil Michiel Lamers bereiken met zijn zelfgeschreven nummer Your Own Damn Way. Het nummer gaat over zijn beste vriend die twintig jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven kwam.

”Ik was een binnenvetter”, zegt hij over zichzelf en over de impact van de dood van Bas: ”Het verdriet heeft velen van onze vriendengroep toen uit elkaar gedreven en het is tijd de banden weer aan te halen. En kon in die tijd mijn gevoel niet kwijt.” Nu twintig jaar later kan hij dat wel. Tijdens een buurtbarbecue kwam hij in contact met een buurman. Hij vertelde een kick te krijgen van gitaren, maar voor geen meter kon spelen. Bij de buurman thuis stonden talloze gitaren, gaf Michiel een gitaar en zei: ”Ik ga je gitaar leren spelen.”

Muzikaliteit

”Hierdoor leerde ik mijn muzikaliteit ontdekken en begon ik met het schrijven van nummers. Het eerste nummer dat ik schreef ging over Bas. Ik ging zitten en 15 jaar na zijn overlijden kon ik eindelijk mijn gevoelens van mij afschrijven. Ik schreef in een roes aan één stuk door en in een dag had ik de tekst klaar en de melodie. Ik kon gewoon muziek maken dacht ik verbaasd! En alle emoties van de laatste jaren kregen een plekje.”

Recht uit het hart

Michiel werd voor het nummer Your own damn way geïnspireerd door bands als Led Zeppelin, the Who, Fleetwood Mac, Guns n’ Roses en Meat Loaf. De eerste tonen lijken daarom heel erg op Stairway to heaven van Led Zeppelin. Er was een probleem: hij kon niet zingen. Daarom besloot hij zangles te nemen bij Melanie Wilschut. ”Ik vertelde haar dat ik een nummer had geschreven dat ik graag professioneel op wilde nemen. Ik hoorde de piano, gitaren, achtergrondzang en gitaarsolo al in mijn hoofd. Zij en haar man begrepen me en samen hebben we het nummer gemaakt precies zoals ik het in mijn hoofd hoorde. Ik heb het nummer in één keer ingezongen. Recht uit het hart.”

Blijvende herinnering

”Het nummer is voor mij een blijvende herinnering aan Bas en geeft me een lach van oor tot oor als ik eraan denk dat als je iets maar echt graag wil je het voor elkaar krijgt. Zeker aangezien ik best een verlegen persoon ben. Met de zussen van Bas heb ik weer contact door dit nummer. Ze zijn zo blij dat hij niet vergeten is, want daar waren ze bang voor. Alleen al die reacties zijn onbetaalbaar en maken dit nummer voor mij nu al geslaagd. Maar ik wil zo graag meer!”

Niet commercieel

Het nummer duurt bijna zes minuten. Het is daardoor niet bedoeld als een commercieel nummer. ”Ik zie het als een top 2000 rock ballad. En dat is waar ik hem dit jaar in wil hebben! Wat!? Tja. Durf te dromen. Ik leg liever de lat 10 meter te hoog dan dat ik iets niet probeer. Het gaat mij ook niet om het commerciële succes, maar om het achterlaten van een blijvende herinnering. Want dat is muziek. Aan al je herinneringen kleven immers nummers en aan al je nummers kleven herinneringen. Je bent pas echt dood als niemand je meer herinnert.”

James Dean

”Dit jaar is het 20 jaar geleden dat Bas overleed. Dat was 30 september 2000 op 24-jarige leeftijd, dezelfde leeftijd en datum als James Dean en ook nog in een auto-ongeluk. Toeval? Ik zou het geweldig vinden om dit nummer aan een groot publiek te laten horen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden