Diezerstraat probleem in anderhalve metermaatschappij

Een doodstille Diezerstraat waar soms meer dan 8000 mensen per uur lopen
Een doodstille Diezerstraat waar soms meer dan 8000 mensen per uur lopen
Foto: Redactie

De Diezerstraat staat landelijk op de derde plaats als het gaat om problemen bij de zogenaamde anderhalve metermaatschappij. De vraag is dat als de intelligente lockdown voorbij is en we weer gaan winkelen of het mogelijk is om anderhalve meter van elkaar te blijven.

Dinsdag 21 april was de persconferentie van Mark Rutte. Gehoopt was op meer mogelijkheden om weer te gaan ondernemen, bijvoorbeeld in de horeca. Die mogelijkheid werd nog niet geboden. Een van de argumenten om de intelligente lockdown te verlengen voor de horeca is dat een versoepeling zou kunnen zorgen voor te veel drukte op straat, waardoor mensen te dicht bij elkaar zouden komen. Een logisch argument, maar hoe reëel is dat gevaar? Als we weer met z’n allen gaan winkelen, is het dan onmogelijk om op straat anderhalve meter afstand te houden?

In de meeste winkelstraten gaat dat weinig problemen opleveren is de conclusie van onderzoeksbureau Locatus. Zij hebben op zaterdagmiddag, nog voor de coronacrisis, de het aantal voorbijgangers geteld in de Diezerstraat. Dat waren er 8300. Voor een anderhalve metermaatschappij zou dat een overschrijding zijn van 84 procent omdat dan ‘slechts’ 4500 mensen per uur door de winkelstraat kunnen.

Passanten per meter

De eerste vraag die Locatus zich stelde: hoeveel mensen passen in een winkelstraat als iedereen zich aan de anderhalve meter houdt? Bureau Goudappel Coffeng stelt dat de capaciteit in een anderhalve meter samenleving terugloopt naar 15 tot 20% van de theoretisch maximale capaciteit. Vervolgens is de capaciteit in een anderhalve meter samenleving vergeleken met de capaciteit die in de praktijk benut werd (voor corona). Het verkeersmodel van Goudappel Coffeng geeft aan dat per meter straatbreedte er maximaal 3.000 passanten per uur kunnen passeren. De Kalverstraat is ongeveer 8 meter breed, dus daar kunnen maximaal zo’n 24.000 passanten per uur doorheen. Dit aantal wordt hooguit een keer op Koningsdag bereikt, maar op normale dagen zeker niet.

Anderhalve meter

Als iedereen anderhalve meter afstand houdt, loopt de maximale capaciteit hard terug en blijft 15 tot 20% van deze capaciteit over. Dat zijn 500 tot 550 passanten per meter straatbreedte per uur. Om te identificeren op welke plekken wel problemen kunnen ontstaan zijn de drukste straten van Nederland de breedte van de straat bepaald. Zo is bijvoorbeeld de Kalverstraat 8 meter breed, de Grote Markstraat in Den Haag 29 meter breed en de Diezerstraat 9 meter breed. Als de breedte bekend is kan worden uitgerekend wat in de anderhalve meter samenleving de capaciteit per uur voor zo’n straat is. Voor de Diezerstraat is dat 4.500 passanten per uur (9 meter breedte maal 500 passanten per meter breedte per uur). Op een zaterdag voor de coronacrisis werd in de Diezerstraat 8300 passanten geteld. Dat is dus een overschrijding van 84 procent.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat in de meeste straten de problemen beperkt en overzichtelijk zijn en daarmee dus ook uitstekend te controleren en te handhaven. Gemeente, winkeliersvereniging en de centrummanager zullen op de kritische plekken en kritische tijden goed moeten nadenken over hoe zij dit gaan controleren en handhaven.

De 10 grootste knelpunten in Nederland zijn:

Tabel capaciteit winkelpassanten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen