Japanse duizendknoop tiert welig aan Almelose Kanaal na maatregelen om het af te dekken

In een maand tijd is de plant een meter gegroeid
Foto: Redactie

De strijd van de gemeente Zwolle tegen de Japanse duizendknoop lijkt nu al verloren. Aan het Almelose Kanaal werd een deel afgedekt om de woekerende plant te bestrijden. Maar nu al tiert het al weer welig.

Half maart werd een flink deel van het Almelose Kanaal afgedekt waar de Japanse duizendknoop al jaren aanwezig is. Dikke matten moeten voorkomen dat de plant de kop op steekt. Het is een nieuwe methode om de plant te bestrijden. Maar het lijkt een spierballengevecht te worden die nu al is verloren. De eerste planten zijn nu al een meter hoog en overal zijn nieuwe scheuten te zien. In korte tijd groeien de planten tot een hoogte van zo’n drie meter. Een eindje verder op het Almelose Kanaal zijn de wortels van de planten geëlektrocuteerd, maar ook daar groeit de plant al welig.

Kennis opbouwen

Een half jaar geleden zei wethouder William Dogger: “Op dit moment weten we nog te weinig over hoe de plant zonder chemische middelen bestreden kan worden. Ook elders in ons land en de wereld wordt daar onderzoek naar gedaan. Wij volgen dat, maar willen in Zwolle ook zelf kennis opbouwen over een effectieve schone manier om de Japanse duizendknoop aan te pakken. Daarom doen we proeven met een aantal methoden. Op basis daarvan willen we een Zwolse aanpak kiezen.”

De locaties waar de Japanse duizendknoop actief wordt bestreden

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen