Stuurmanskunst nodig na herinrichting Diezerbrink

De omgeving van de Diezerkade wordt heringericht
Foto: Fietsersbond Zwolle

De herinrichting van het winkelgebied Diezerbrink is begonnen. Het winkelgebied wordt aantrekkelijker, levendiger en veiliger voor verkeer. De Zwolse fietsersbond heeft wel bedenkingen vanwege de haakse bochten die de fietsers moeten gaan nemen. Dat gaat nogal wat stuurmanskunst vergen. Nu ligt er nog een rotonde die straks is verdwenen.

Wie straks de vanuit de binnenstad de Diezerkade over fietst en dan rechtdoor wil de Rhijnvis Feithlaan op moet twee keer een haakse bocht nemen. het lijkt bijna logischer om rechtdoor te fietsen. De fietsersbond vraagt zich af of deze z-structuur het veiliger maakt voor fietsers. Dat geldt overigens ook voor de tegengestelde richting.

Wat gaat er gebeuren?

Dat er wat moest gaan gebeuren aan het winkelgebied was wel duidelijk. Het winkelgebied krijgt meer groen, dit maakt het een prettige omgeving voor bezoekers. Voor fietsend publiek wordt het ook aantrekkelijker om er te komen. De rijbaan van Thomas à Kempisstraat wordt versmald en de stoepen breder gemaakt. Zo kunnen winkeliers wel uitstallingen plaatsen én hebben voetgangers ook voldoende ruimte. Parkeren voor auto’s blijft aan beide zijden van de Thomas à Kempisstraat, maar wordt slimmer ingericht. De rotonde De Brink verdwijnt en maakt plaats voor een veilige, verkeerskundige oplossing. Ook worden meer plekken gecreëerd voor fietsparkeren. Een aantal bomen is niet te handhaven binnen het nieuwe ontwerp en worden gekapt. Daarvoor in de plaats worden nieuwe bomen geplant. Tot slot wordt in deze eerste fase een deel van de waterkering (nabij de rotonde) verhoogd om te voldoen aan de nieuwste eisen voor waterveiligheid.

Planning

De hele zomer is men nog bezig met de herinrichting. De planning ziet er als volgt uit:

Thomas a Kempisstraat: 14 april t/m 22 mei 
Tijdens de eerste fase van deze straat wordt de weg opengebroken om te versmallen. Hier worden een nieuwe rijbaan, parkeerplaatsen en trottoirs gerealiseerd. Ook komen er nieuwe groenstroken en bomen. Het verkeer wordt omgeleid via de Bisschop Willebrandlaan, Rhijnvis Feithlaan, Diezerkade en Van Wevelinkhovenstraat. Het advies is om te parkeren bij ’t Streekien.

Thomas a Kempisstraat: 25 met t/m 3 juli 
In deze tweede fase worden dezelfde werkzaamheden uitgevoerd als in fase 1, maar dan in het verlengde van de straat.

Blekerswegje: 6 juli t/m 7 augustus 
Hier wordt de straat opengebroken. Er wordt een nieuw riool en een kademuur aangelegd, dit gebeurt met hergebruikte stenen. De parkeerplaatsen van het Blekerswegje zijn grotendeels niet bereikbaar.

Blekerswegje: 10 augustus t/m 4 september 
In het tweede deel van het Blekerswegje gaat men verder met de aanleg van een nieuw riool. Ook wordt er gewerkt aan het aanleggen van parkeerplaatsen, de rijbaan en het trottoir met nieuwe en hergebruikte gebakken stenen. De bewoners blijven bereikbaar.

Brink: 7 september t/m 13 november 
In deze fase wordt de rotonde verwijderd. Ook hier wordt een nieuw riool aangelegd. De kruising wordt opnieuw ingericht met groenstroken en nieuwe gebakken stenen. Het verkeer wordt omgeleid via de Bisschop Willebrandlaan, Rhijnvis Feithlaan, Diezerkade en Van Wevelinkhovenstraat.

schets herinrichting Diezerbrink
De Z-structuur van de herinrichting Diezerbrink

 

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden