Let op: cybercriminelen maken misbruik van de coronacrisis om mensen digitaal op te lichten

Criminelen sturen Codid 19 rond, niet installeren op de telefoon
Foto: Pixabay

De politie waarschuwt: cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit op mensen om te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

”Wij zien dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten gelijk te verwijderen”. waarschuwt de politie.  Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops

Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die coronagerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs

Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

Aangifte doen

Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc, doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) om hiervoor een afspraak te maken.

Corona-tracker voor Android-toestellen bevat ransomware

De eerste malafide app die inspeelt op het coronavirus is gesignaleerd: de Covid 19 Tracker voor Android-toestellen bevat ransomware. Je denkt real-time updates te ontvangen over het aantal bevestigde besmettingen in jouw buurt, maar je moet vervolgens flink betalen om je telefoon te kunnen ontgrendelen.

De app wordt buiten de Google Play-store om aangeboden via een malafide website. Zodra de app op je toestel staat, krijg je het verzoek om de app beheerdersrechten te verlenen. Doe je dat, dan geef je de app toestemming om het scherm na een herstart te kunnen vergrendelen. Is dat eenmaal gelukt, dan komt er een dreigend verzoek op je scherm: je moet bedragen tussen de 100 en 250 dollar betalen in bitcoins, anders wordt je data permanent verwijderd. Zeg maar dag tegen je foto’s, je video’s en je contacten als je geen back-up hebt gemaakt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden