Sparta Zwolle viert feest na handhaving in hoofdklasse

Sparta-coach Henco Pullen verlengt zijn contract

Het is gelukt. Het was al een sensatie dat Sparta Zwolle in de hoofdklasse korfbalde, maar het is helemaal een unieke prestatie door ook er in te slagen om het hoofdklasserschap te behouden.

Sparta Zwolle is er in geslaagd om ook volgend seizen een plek te hebben bij de beste 26 clubs van Nederland. De Zwolse formatie won in eigen huis van directe concurrent ODIK uit Barneveld en is daardoor met nog een wedstrijd te spelen niet meer te achterhalen. De handhaving is de kroon om het werk in een toch al historisch seizoen voor het Zwolse korfbal.

Laatste thuiswedstrijd

In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen wist Sparta vooraf dat het aan een gelijkspel genoeg zou hebben om de zo gewilde zesde plek veilig te stellen. Vanaf de eerste minuut liet de formatie van coach Henco Pullen, die zijn contract deze week met een jaar verlengde, er dan ook geen gras over groeien. ODIK werd verdedigend onder druk gezet en Sparta reeg in lange aanvallen de kansen aaneen. De eerste minuten konden de Barnevelders scorend nog even bijblijven, maar al snel werd er een gaatje geslagen dat richting de rust langzaam maar zeker verder werd uitgebouwd tot een voorsprong van vijf punten: 13-8.

Niks aan de hand

Na de pauze leek er dan ook niks aan de hand voor de Zwolse formatie, maar de Barnevelders bleken niet van plan zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Langzaam kroop ODIK toch weer dichterbij tot een verschil van slechts één punt. Net op tijd rechtte Sparta de rug. Via goals van Pim Steenbergen en Jildau de Jong liep Sparta weer uit naar een verschil dat ditmaal wel beslissend bleek. Kaj Raterman mocht vervolgens de eindstand bepalen op 27-23.

Afscheid

Door de Zwolse overwinning zijn een wedstrijd voor het einde nu alle kaarten geschud in de Hoofdklasse B. ODIK en SCO degraderen, Dalto en Oost-Arnhem gaan strijden om promotie naar de Korfbal League en Sparta mag zichzelf nog een jaar laten gelden op het een na hoogste niveau van Nederland. Dat moeten de Zwollenaren echter wel doen zonder de bepalende spelers Pim Steenbergen en Anique Steenbergen. Beiden hebben aangegeven dit jaar aan hun laatste seizoen in de Zwolse hoofdmacht bezig te zijn.

Doelpunten Sparta: Kaj Raterman 5, Rowie Soldaat 4, Pim Steenbergen 4, Jildau de Jong 4, Anique Steenbergen 3, Henri Kikkert 3, Jeroen Hukema 3, Iris de Jong.