Verkeersborden van rijstvlies langs snelwegen

Bij Textline is men druk bezig met het maken van nieuwe verkeersborden
Foto: Textline Zwolle

Textline Reclamecentrum Zwolle geeft aan de vooravond van de snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur vol gas bij het produceren van honderden Biobased verkeersborden, gemaakt van rijstvlies. De snelheidsverlaging gaat half maart in.

 “Om de uitstoot van stikstof terug te dringen, verlaagt de Rijksoverheid de maximumsnelheid op snelwegen. Hiervoor worden duizenden snelheidsborden vervangen, zodat de weggebruikers het gaspedaal minder diep indrukken. Met biobased verkeersborden zet Textline Reclamecentrum een belangrijke stap richting duurzaamheid. De duurzame borden zijn 100% circulair, zodat het milieu niet of nauwelijks wordt belast.”, aldus Rolf Lebbink, eigenaar van Textline Reclamecentrum en ontwikkelaar van het biobased verkeersbord.

Rijstvlies

Bijna een jaar geleden begon de zoektocht naar duurzame en milieuvriendelijke informatiepanelen. Rolf Lebbink stuitte op een uniek en circulair plaatmateriaal, wat voor 60% gemaakt is van rijstvliesjes, 22% steenzout en 18% minerale olie. De basisgrondstof rijstvlies is een afvalproduct van het meest gegeten voedsel wereldwijd. Het bijzondere is dat het duurzame materiaal 100% circulair is. Dit betekent dat de borden na gebruik of beschadiging, zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen, terug het productieproces ingaan.

Duurzame vervanger van aluminium

“Er zijn meer kapers op de kust als het gaat om verduurzaming van het aluminium verkeersbord. Zo is er al een tijdje een bamboe-variant op de markt. Bamboe is echter geen restmateriaal en gaat na gebruik in de verbrandingsoven. Hierbij is er geen sprake van circulariteit. Daarnaast is bamboe een houtsoort en hout vraagt onderhoud. Op het biomateriaal van Textline Reclamecentrum zit 30 jaar garantie bij buitengebruik en dat zegt wel iets.”, stelt Rolf Lebbink.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden