Storm Ciara raast eerder dan verwacht over het land: tips om stormschade te beperken

Storm Ciara kwam eerder aan land dan verwacht
Foto: Facebook

De storm Ciara die nu over Nederland raast, zorgt voor onstuimig weer. Er is kans op zeer zware windstoten tot 140 kilometer per uur. Het rode kruis heeft enkele tips want het hoogtepunt van de storm moet nog komen.

Vroeger dan verwacht wakkert de wind door Ciara vanuit het zuidwesten flink aan: krachtig tot hard. Als sinds 12:00 uur geldt code geel en op sommige plekken zelfs oranje. Er worden bovendien fikse buien verwacht, met hagel en onweer.

Tips om de stormschade morgen te beperken

  • tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn.
    de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat.
  • haal je boodschappen vast in huis.
  • sluit ramen en deuren goed.
  • Zorg ook voor je buren: hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Voertuig

Het is slim om je auto tijdens een storm uit de buurt van bomen te parkeren. Het liefst ook uit de buurt van daken waar dakpannen vanaf kunnen vliegen. Zet je fiets ergens stevig aan vast zodat deze niet kan wegwaaien of omvallen.

Mocht je toch de weg op gaan:

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Openbaar Vervoer

Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden