Nieuw bezoekersrecord lonkt voor het IJsbeeldenfestival Zwolle: toekomst is nog onzeker

Het IJsbeeldenfestival trekt weer meer bezoekers
Foto: Klaas-Jelmer Sixma.

Er zijn nog vier weken te gaan, maar het ijsbeeldenfestival stevent op een nieuw record af. Vorig jaar kwamen zo’n 102.000 door de poort en met de voorjaarsvakantie in zicht lijkt het dat het aantal bezoekers tot een record komt.

Eric Broekaart, organisator van het IJsbeeldenfestival is zeer enthousiast over de bezoekersaantallen tot nu toe: “Het lukt steeds beter om van het IJsbeelden Festival een landelijk evenement te maken met dito uitstraling.” Ook het aantal buitenlandse bezoekers neemt elk jaar toe. De bezoekers komen uit Duitsland, Polen en andere Oostbloklanden maar “We zien ook een duidelijke stijging van de toeristen die Nederland bezoeken en dan het IJsbeelden festival even meepikken.”

Enthousiaste reacties

Veel belangrijker dan het wel of niet halen van een bezoekersrecord vindt Broekaart de enthousiaste reacties van de bezoekers. Google-review kent op dit moment 4.4 sterren toe aan het evenement op een schaal van 5. Niet eerder wist het evenement zo’n hoge score te realiseren. Het streven van de organisatie om jaarlijks de lat hoger te leggen werpt zijn vruchten af. Het evenement is dit jaar in vierkante meters groter geworden, de lange wachtrijen van vroeger behoren met de tijdsloten van dit jaar tot het verleden, het thema R-IJS DOOR DE TIJD spreekt tot de verbeelding.

IJsselhallen afgebroken

Het IJsbeelden Festival heeft nog plek tot 2022 in Zwolle. Als de plannen doorgaan en de IJsselhallen wordt in 2023 afgebroken dan is er op de huidige locatie, parkeerterrein van de IJsselhallen, geen plek meer. Broekaart: “Ik moet op tijd anticiperen op de plannen die er liggen. Wil de stad Zwolle het IJsbeeldenfestival ook in de toekomst behouden dan moet er op tijd geschakeld worden. Uit ervaring weet ik dat een gemeente een andere prioriteitstelling heeft waarbij tijd, risico en toekomstperspectief van de ondernemer te laat kan worden meegewogen. De financiële inspanning om het IJsbeelden festival te realiseren noodzaakt mij om op tijd over de toekomst na te denken en stappen te nemen.”

Gratis bus

Zwolle heeft ruim kunnen meeprofiteren van de bezoekersaantallen van het IJsbeelden Festival tot nu toe. De Amerikaanse bus die al vanaf 14 december rondrijdt om de bezoekers van het IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad en het station te brengen wordt zeer veel gebruikt.

Voorjaarsvakantie

Het IJsbeeldenfestival is nog open tot 1 maart. Buiten de vakantie om is het festival op maandag gesloten. In de voorjaarsvakantie is het evenement alle dagen open.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden