WDODelta onderzoekt de sterkte bekleding IJsseldijk

Heel veel water klotst de komende weken over de dijk
Foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is op de IJsseldijk van start gegaan met voorbereidingen voor de zogenoemde gras-op-zand onderzoeken. Dit gebeurt in de buurt van de oude energiecentrale Harculo en het Oldenelerpark in Zwolle.

Het Waterschap wil weten hoe sterk de grasmat is van de dijk tussen Zwolle en Olst is. Daarom is vlakbij de IJsselcentral eenĀ  proefopstelling gebouwd, die de komende vijf weken golven en hoogwater gaat nabootsen. Op deze manier kan worden onderzocht hoe sterk de bekleding van de dijk is. Met dit onderzoek hoopt het waterschap dat er minder dijkbekleding tussen Zwolle en Olst vervangen hoeft te worden. Dat scheelt in de maatschappelijke kosten, overlast tijdens de uitvoering en de flora en fauna wordt niet onnodig aangetast als de graslaag kan blijven liggen.

Grasmat hele dijk vervangen

WDODelta is er tot nu toe vanuit gegaan dat de bekleding van de hele dijk vervangen moet worden. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om de plannen voor de gras-op-zand onderzoeken aan de Vecht (volgend jaar) aan te scherpen en met het resultaat van beide onderzoeken hoopt het waterschap een bijdrage te leveren aan een nieuwe rekenregel voor het berekenen van de sterkte van de grasbekleding op een zand-dijk.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden