Zwollenaren kunnen met de jaarwisseling een vuurwerkvrije straat organiseren

Zwollenaren kunnen een vuuwerkvrije straat 'organiseren'
Foto: Pixabay

Wie een vuurwerkvrije straat wil kan dit melden bij de gemeente. Het is de bedoeling dat Zwollenaren die een vuurwerkvrije straat willen dit kunnen afspreken met de buren. Er komt dit jaar een proef met vuurwerkvrije straten.

Dat is gisteravond door de gemeenteraad besloten. Bewoners maken zelf afspraken met hun buren over het afsteken van vuurwerk. De gemeente ondersteunt hen bij het uitdragen van de gemaakte afspraken.  De vuurwerkvrije straat is een initiatief van bewoners. Bewoners maken zelf afspraken met hun buren om in (een deel van) hun straat geen vuurwerk af te steken. Zij kunnen inventariseren of er steun is en maken afspraken waar alle buren zich in kunnen vinden. Het vuurwerkvrije gebied kan de hele straat zijn, maar ook alleen een bepaald huizenblok of speeltuintje. De afspraken moeten wel voldoen aan de regels in Nederland. Vuurwerk afsteken mag alleen van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur.

Raamposters

De gemeente legt geen vuurwerkverbod op en handhaaft de afspraken ook niet. Wel ondersteunt de gemeente de buurbewoners bij het uitdragen van de afspraken met onder andere raamposters en borden.

Aanmelden

Bewoners die met hun buren een vuurwerkvrije straat willen organiseren kunnen zich aanmelden via www.zwolle.nl/vuurwerkvrijestraat

Proef

Dit gemeente introduceert de vrijwillig vuurwerkvrije straten als proef. Het doel is om ervaringen op te doen en te onderzoeken of er behoefte aan is. Ook moet de proef uitwijzen of de vrijwillig vuurwerkvrije straten helpen overlast en gevoelens van onveiligheid te verminderen. Na de jaarwisseling wordt de proef geëvalueerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden