ZZP’er in beeld: Daniël Plantinga, AV-specialist

av-specialist Daniël Plantinga
Foto: Eigen foto

Daniël Plantinga (21)  is geboren en getogen Zwollenaar en sinds september actief als freelance AV-specialist en werkzaam in de evenementen- en audiovisuele branche.

”Veel klanten van mij zijn bedrijven die faciliteren in licht-, beeld-, en geluidsapparatuur. Deze bedrijven huren mij in als zij tekort komen in hun standaard personeelsbezetting. Maar ook kleinere videobedrijven of productiehuizen heb ik als klant. Deze bedrijven huren mij in als zij bijvoorbeeld een groter project willen doen en daar net een extra mannetje bij nodig hebben of net iemand met meer ervaring met bijvoorbeeld meercamera registraties. Dan komen bedrijven al snel bij mij uit. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij mij een beroep doen op de diensten.”

Trots

”Waar ik het meest trots op ben, dat is een hele lastige vraag. Ik doe bijna alleen maar toffe klussen en kom op de gaafste plekken. Maar als ik er echt één uit moet kiezen, dan kies ik voor de Libéma Open op het Autotron in Rosmalen. Tot twee keer toe heb ik deze klus mogen doen in opdracht van Allus Media in Enschede. Het Libéma Open is het enige gemengde WTA/ATP-toernooi van Nederland. Allus Media verzorgt hier jaarlijks de cameraregistratie op ruim zes courts, waarvan de grootste het centre court is met ruim 8 camera’s, voor de NOS en Ziggo. Maar klussen die ook absoluut uitblinken zijn Enfusion Live; een reizend kickboksgala die ik onder andere heb mogen doen in Groningen, Den Haag, Antwerpen, Darmstadt en New Castle en dit jaar sta ik voor het eerst op twee events tijdens het Amsterdam Dance Event.”

Onderscheidend

Onderscheidend is Daniël door diverse stages en opleidingen en is daardoor heel breed inzetbaar. Zowel in de evenementen en podiumtechniek- als audiovisuele branche heeft hij zijn voetsporen inmiddels nagelaten. ”Ik ben inzetbaar op bijvoorbeeld een tentfeest als lichttechnicus, DJ op bruiloft maar ook als cameraman en editor van een nieuwe bedrijfsvideo. De meeste freelancers in deze tak richten zich op één specifieke functie. Dat doe ik dus niet. Dat maakt mij onderscheidend ten opzichte van de gemiddelde av-technicus.’’

Voldoening

Voldoening haalt Daniël uit het feit dat hij zich altijd in een gezellige sfeer begeeft. ”Of het nu een te gek tentfeest in Hoonhorst is waar ik Jan Smit voor de camera heb, of ik draai op een bruiloft waar iedereen uit z’n dak gaat. Iedereen heeft het naar z’n zin, en daardoor ik ook.  De kansen die de markt mij als ZZP’er biedt en het stukje ondernemen wat hem zit, is de reden geweest op als ZZP’er te starten: ”Ik ben gek op netwerken en samen met de klant een mooie productie neerzetten.”

Eigen agenda

Daarnaast is het heerlijk voor Daniël om de eigen agenda te vullen met klussen, administratie en vrije tijd. ”Voor mijn werk moet je extra flexibel zijn, daar veel bruiloften en feesten natuurlijk in het weekeinde plaatsvinden. De kans om projecten zelf in te delen, of uit te besteden naar een collega, is ideaal.” De sterkste punten voor de klanten zijn vooral de flexibiliteit die Daniël aan de dag legt: ”In alles wat ik doe. Zowel tijd als tarieven die ik communiceer. Dat maakt het voor de klant ideaal om voor mij te kiezen. Ik ben nooit de moeilijkste als een klus bijvoorbeeld een uurtje of twee langer duurt dan afgesproken. Elk project is uniek en die moet je op een goede en nette manier kunnen afsluiten, zonder af te raffelen.”

Diversiteit

De verschillende werkplekken, de diversiteit aan klanten met wie je werkt en de verscheidenheid aan werkzaamheden, dat maakt het werk zo leuk. ”De ene keer sta je achter een lichttafel het licht voor Matsoe Matsoe en Ronnie Flex te schuiven, en de volgende dag zit je op kantoor een aftermovie te monteren.”  Daarnaast is het een groot voordeel dat het inplannen van de tijd, het zelf bepalen van de klussen: Ik moet in een week minimaal een dag overhouden voor alle administratie en acquisitie. Het grootste nadeel is de onzekerheid van het inkomen. ”Je weet begin van de maand niet wat je aan opdrachten binnenhaalt en dus is het inkomen per maand verschillend. Ik zorg dat ik genoeg achter de hand houd voor de vaste lasten en ik blijf altijd goed onderhandelen met klanten zodat zij niet te veel uit hoeven geven, en ik nooit te weinig vraag.”

Samenwerken

”Ik werk regelmatig samen met andere freelancers en mediabedrijven. Dit bevalt uitstekend. Het biedt veel mogelijkheden om opdrachten groter en professioneler aan te nemen doordat je met een grotere crew aan mensen op klus komt. Het is tenslotte veel gezelliger dan dat je alleen op klus staat en je leert veel nieuwe mensen kennen.”

Toekomstbeeld

”Ik ben net een maandje of drie bezig en ga mij eerst lekker richten op het freelancen en geniet van alle vrijheid die ik hierin heb. Op lange termijn zie ik misschien wel in een fusie met andere freelancer(s) om door te groeien, daar ben ik tenslotte ondernemer genoeg voor inmiddels. Maar misschien ga ik ook wel in loondienst bij een bedrijf. Ik ben nog jong, er is nog van alles mogelijk.”

Advies

Een advies voor andere ZZP’ers is volgens Daniêl: ”Wees niet teleurgesteld als je een week geen opdrachten hebt. Blijf vooral goed netwerken en rondkijken naar potentiële klanten en maak daarbij vooral gebruik van alle digitale mogelijkheden van tegenwoordig, denk bijvoorbeeld aan LinkedIn.

Maar het allerbelangrijkste is: ”Doe waar je goed in bent en geniet van alles wat je doet, life’s short!”

Telefoon: 038 – 45 49 400

Mobiel: +31 (0) 620812658

Web: www.dp-mediaproducties.nl

Email: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden