Eigen geld bij het kopen van een woning: starter komt in Zwolle niet veel verder dan een kippenhok

Grotere woningen zijn onbetaalbaar voor een starter
Foto: Pixabay

Alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld €29.984 sparen voor huis van 80m2 in Overijssel.  Wie in Zwolle een woning wil kopen moet maar liefst 80.000 euro aan eigen geld meebrengen. Een klein huisje van zo’n 40m2 is nog wel te doen. Wie ruimer wil wonen moet heel fors in de buidel tasten.

Landelijk is er gemiddeld €24.496 nodig voor een woning van 60m2. In Overijssel is dit 6,745 euro.  Dit blijkt uit de Eigen Geld kaart van Independer die per gemeente toont hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning. Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100% van de waarde van een koophuis. Extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden.

Meeste starters leggen maximaal €20.000 in

Uit cijfers van Hypotheken Data netwerk (HDN) blijkt dat ongeveer 64% van de starters in het derde kwartaal van dit jaar maximaal €20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Ervan uitgaande dat een starter dit gespaard heeft, maakt hij in ongeveer 260 gemeenten een goede kans om een woning van 60m2 te vinden. In Overijssel zouden theoretisch in alle gemeenten betaalbare woningen te vinden zijn.

Bij een wens voor 80m2 blijven er nog maar 95 gemeenten over waar een starter een redelijke kans heeft om een woning te vinden. In Overijssel valt 61% van de gemeenten af voor starters die een woning van 80m2 of meer willen.

Eigen geld

De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning en de aankoopprijs van het huis.  Ook de regio speelt een rol: in Overijssel is het bedrag dat zelf ingelegd moet worden het hoogst binnen de gemeente Zwolle, terwijl kopers in Staphorst gemiddeld het minst moeten bijleggen.

Wie in Zwolle een huis wil kopen van 40m2 moet met 5600 euro aan eigen geld meebrengen. Voor woonruimte van zestig vierkante meter stijgt dit bedrag naar zo’n 19.000 euro en wie groter wil wonen moet voor 80m2 een slordige duizend euro per vierkante meter uit eigen middelen financieren en bijna anderhalve ton voor woonruimte van 100m2.

Om inzicht te geven ontwikkelden de financieel experts van Independer de Eigen geld kaart van Nederland. Op deze interactieve kaart is per gemeente te zien hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in de verschillende gemeenten, ook binnen Overijssel.

Bron: Independer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden