ZZP’er in beeld: Leontine Kremers van WijsGoed

ZZP'er Leontine Kremers van WijsGoed
ZZP'er Leontine Kremers van WijsGoed
Foto: Leontine Kremers

Leontine Kremers woont al ruim 10 jaar in Zwolle, eerst in Assendorp en nu in Stadshagen. Ongeveer tegelijk met de move naar Stadshagen is ze  van carrière geswitcht. Sinds 2 jaar werkt ze onder de naam WijsGoed als systemisch paardencoach. Dat betekent dat ze mensen coacht en daarbij paarden inzet als co-coach. 

Leonine Kremers vertelt: ”Als systemisch paardencoach kijk ik vooral naar de patronen onder gedrag of problemen. Want onder bijna alle thema’s waar we mee worstelen, en zeker onder de hardnekkige, steeds terugkerende thema’s, ligt een laag waarin we trouw zijn aan iets of iemand uit onze achtergrond. Paarden zijn als kuddedieren bij uitstek geschikt om deze verbanden, deze trouw aan de eigen familie en hoe het daarin hoort, zichtbaar en voelbaar te maken. Omdat ik natuurlijk geen paarden in de achtertuin heb staan, plan ik mijn sessies op locaties in de omgeving van Zwolle. Op dit moment voornamelijk in Wapenveld, maar er zijn meer opties ‘onderweg’.”

”Ik werk met volwassenen die vastlopen op een bepaald thema en daar graag naar willen kijken. Meestal weten mijn klanten met hun hoofd prima wat er speelt en ook welke verandering ze zouden willen realiseren, maar het lukt ze nog niet. Dan is het fijn om er op een andere manier naar te kijken. Zodat je lijf ook gaat voelen waar het heen mag.” 

”Ik ben dankbaar voor die keer dat een GZ-psychologe de moed had om bij mij in de bak te stappen. Zij vond veel meerwaarde in die sessie voor zichzelf en verwijst nu regelmatig klanten naar mij door. Ik vind het mooi dat ik op die manier met een (relatief) nieuwe vorm van begeleiding een bestaande vorm kan aanvullen en verrijken.”

Onderscheidende factor

”De paarden zijn natuurlijk een belangrijke onderscheidende factor. En ik werk intuïtief en snel, op een laag waar je met (alleen) woorden bijna niet komt. Om dan toch woorden te geven aan wat er op die laag voelbaar is en daarmee iemand echt in beweging te zetten, dat is de grote kracht van dit werk. In een vakgebied waar we veel met stilte werken, zijn juist die (paar) woorden zo veelzeggend. Op dat punt onderscheid ik mij met mijn taalvaardigheid. Die helpt me om woorden te kiezen die precies de kern raken.” 

”Die vrijheid van handelen was voor mij de belangrijkste reden om zzp’er te willen worden.  Het allermooiste van mijn werk vind ik dat ik mensen mag ontmoeten precies zoals ze zijn. Dat ik ze mag zien en met ze mee mag kijken. Dat is toch anders dan een willekeurige ontmoeting op een feestje of in de trein. Verder vind ik het heel fijn dat ik buiten mag werken en dat het werk een ander tempo heeft; dat ik mag vertragen in een wereld die verder vaak zo snel gaat.”

Eenzaamheid

”Het grote nadeel is natuurlijk dat je eenzaam kunt zijn als zzp’er. Ik zoek daarom bewust contact met collega-paardencoaches. Dat is voor de kwaliteit van mijn werk ook goed.  Daarbij heb je als ZZP’er geen kader en geen lat (‘behalve die van jezelf’), dus weet je nooit wanneer je het goed doet. Je kunt kijken naar anderen, maar die zijn jou niet en dit werk kun je niet nadoen. Dat voelt soms kwetsbaar. Een ontevreden klant of zelfs een klant die je niet laat merken hoe hij het vond, kan onzeker maken. Tegelijkertijd ervaar ik het als de grootste meerwaarde; dat ik gedwongen word op mijn eigen plek mijn eigen keuzes te maken.” 

Groeien in stilte

”Ik heb samen met een collega-(paarden)coach de training ‘Groeien in Stilte’ ontwikkeld. Dat is een persoonlijk ontwikkeltraject van ongeveer een halfjaar waarin we een andere visie op groei aanbieden. Een visie waarin succes bepaald wordt door de mate waarin je lijf, je hoofd en je hart samenwerken en waarin groei eerst verticaal is (in stevigheid, authenticiteit en aanwezigheid) en daarna pas horizontaal (in wat je brengt in de wereld). Deze samenwerking is het schoolvoorbeeld van ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. We hebben ruim een halfjaar gespard en gesleuteld, ideeën uitgewisseld en onze visie gevormd en aangescherpt. En dat komt de kwaliteit van de training echt ten goede. Ik vind het dus heel waardevol om op deze manier samen te werken. En ik ben blij dat anno nu je niet bij elkaar om de hoek hoeft te wonen om samen te werken. Skype is echt een uitkomst! De training staat nu in de steigers en op 8 november kan iedereen die nieuwsgierig is kennis komen maken met ons en met de paarden. De introductieworkshop is van 9.30 uur tot 12.30 uur bij Erf de Burgwal in Leusden en kost €25,-. Aanmelden kan via [email protected]

Toekomstbeeld?

”Ik start eind oktober met een opleiding Teamontwikkeling met de wijsheid van de kudde. Vanaf volgend jaar wil ik ook organisaties en teams begeleiden met hulp van de paarden. Daarnaast werk ik aan een boek over mijn persoonlijke reis en wat ik in de afgelopen jaren geleerd heb van paarden over het leven. Dat boek hoop ik volgend jaar af te schrijven en uit te geven.” 

Onzekerheid

De onzekerheid van het inkomen is wel een ‘dingetje’. Met een gezin met twee opgroeiende kinderen en een koophuis was het echt geen optie om zonder inkomen te (komen te) zitten. Het risico daarop was gewoon te groot. Daarom combineer ik vooralsnog het ondernemerschap met een (parttime) baan in loondienst.” Aan de andere kant: ”Het is een cliché maar: durf te kiezen voor je dromen en blijf daarin zoveel mogelijk trouw aan jezelf. Dan duurt het wellicht iets langer voor je bedrijf staat, maar is het wel toekomstbestendig en rendabel in meer dan alleen de economische zin.”

Lezing

”Op 7 november geef ik een lezing over mijn werk in de Stadkamer (locatie Centrum). De lezing heet ‘De weg van de kudde’ en begint om 19.30 uur. Toegang is gratis, je kunt je aanmelden door een mailtje te sturen naar [email protected]Wil je meer lezen, contact opnemen of een sessie plannen? Kijk dan op www.wijsgoed.nl of bel of mail me: 06-21398330, [email protected]. Je vindt me daarnaast ook op Facebook: www.facebook.com/WijsGoed en op LinkedIn: https://linkedin.com/leontinekremers 

Tot slot: Weet je welkom, met alles wat je bij je hebt.

paardencoach Leontine Kremers
Paarden zijn een belangrijke onderscheidende factor.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen