Al 33 tips over mislukte homodate van 80-jarige man in Zwolle

Wie is de pinnende man?
Wie is de pinnende man?
Foto: Opsporing Verzocht

Sinds de uitzending van gisteravond van Opsporing Verzocht zijn al 33 tips binnengekomen over de oplichters in Zwolle.

De 80-jarige man dacht een afspraak te hebben via de datingsite Bullchat, maar het liep uit op een financieel drama. In nog geen maand tijd raakte hij ruim een ton kwijt aan de oplichters die zich voordeden als homeseksueel met datingsdrang.  Op maandag 13 mei komt hij via Bullchat, een ontmoetingssite voor homoseksuelen, in contact met twee jonge mannen. Ze komen bij hem langs in Zwolle.

‘Björn uit Marokko’

Eén van de mannen noemt zich Björn, wat waarschijnlijk een valse naam is. Hij zegt dat hij uit Tanger komt in Marokko. Hij is vermoedelijk tussen 25 en 30 jaar oud en is lichtgetint. Bij de ontmoeting met het slachtoffer had deze ‘Björn’ kort haar met een klein, naar voren gekamd kuifje. De tweede man is een stuk jonger, naar schatting rond 18 jaar oud, en eveneens lichtgetint. Hij heeft een tenger postuur en had in elk geval die 13e mei een klein ringbaardje.

‘Medewerkers van Bullchat’

De mannen zeggen wanneer ze eenmaal binnen zijn dat ze voor de Bullchat-site werken. Ze komen controleren, is hun verhaal, of de Zwollenaar plaatjes op zijn computer heeft van minderjarige jongens. De 80-jarige man vindt het vreemd, maar stemt toe. Het duo zegt ook te willen controleren of er betalingen zijn gedaan aan te jonge mannen. Te goeder trouw en omdat hij niets te verbergen heeft, staat het slachtoffer zijn bankpas en zijn inlogcodes af.
Het gevolg: de oplichters hebben vrij spel. Eerst verhogen ze zijn daglimiet, daarna halen ze ongestoord 22.000 euro van zijn bankrekening af.

Oplichting, deel 2

Ruim drie weken later, woensdagavond 5 juni, staan er opnieuw twee onbekende mannen bij de Zwollenaar voor de deur. Zij weten van de eerdere oplichting, vertellen ze, en willen de man helpen zijn geld terug te krijgen. Het slachtoffer staat opnieuw zijn bankpas af en hij laat de mannen zijn computer gebruiken om alles in orde te maken. Uiteindelijk verdwijnt in een paar dagen tijd nog zo’n 80.000 euro van zijn rekening.

Kenmerken daders

Het tweede duo, dat lijkt samen te werken met de daders van de eerste oplichting, bestaat uit twee lichtgetinte mannen van ongeveer 25 jaar oud. Ze spreken goed Nederlands en één van hen had kort, naar achteren gekamd, krullend haar. De andere man die er op 5 juni bij was, is vrij dik en zou half Nederlands en half Marokkaans zijn. Hij had kort, lichtbruin haar.

Verdachte met zwarte integraalhelm

Op 7 juni is in Elst en Arnhem geld opgenomen door iemand die een zwarte integraalhelm droeg. De politie wil graag informatie over deze helm. Met de bankpas van het slachtoffer is tussen 5 en 9 juni 2019 op verschillende plaatsen geld gepind: in Kampen, Zwolle, Elst, Doetinchem, Arnhem, Zevenaar en Zutphen. Bij beide afspraken hebben de mannen de stad Elburg genoemd. Mogelijk komen de daders uit één van die plaatsen of omgeving.

Voorbijgangers in Kampen

De oplichters reden op woensdagavond 5 juni samen met het bejaarde slachtoffer in een lichtkleurige auto. In Kampen, in de buurt van de IJsselbrug, vroegen zij aan twee jonge mannen de weg naar een geldautomaat. De politie is nog steeds op zoek naar deze belangrijke getuigen.

Help de politie

  • Wie zijn de mannen op de beelden?
  • Van welk merk en type is de zwarte integraalhelm?
  • Wie zijn de twee jonge mannen bij de IJsselbrug in Kampen?

Geef het door als u iets over deze zaak weet. En ook als u zelf de dupe bent geworden van oplichting via een ontmoetingssite, komt de politie graag met u in contact.

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 – 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 – 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079-3458999

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun het slachtoffer

De oplichtingszaak heeft veel indruk gemaakt op het 80-jarige slachtoffer. Wilt u hem een hart onder de riem steken, kunt u via onderstaande link een bericht voor meneer achterlaten.

STUUR EEN STERKTEWENS

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen