Nog even heen en weer met ’t Kleine Veer

Pontje 't Kleine Veer tussen Zwolle en Hattem
Foto: Wijkvereniging Zwolle-Zuid

Wie van Zwolle naar Hattem de kortste weg neemt gaat met ’t Kleine Veer. Als sinds de Middeleeuwen vaart het Veer tussen de twee Hanzesteden. Op 27 oktober gaat het veer weer uit de vaart.

Het veer vaart van eind april tot eind oktober, maar omdat het waterpeil in de winter vaak boven de 1.20 boven NAP stijgt gaat ’t Kleine Veer uit de vaart. Daarom is op 27 oktober de laatste vaardag. Het kan dus nog even om heen en weer te gaan met ’t Kleine Veer, dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. De overtocht met het pontje kost € 1,- voor volwassenen en € 0,50 voor kinderen. Een tienvaartenkaart kost € 8,-.

Bereikbaarheid

  • Vanaf de Zwolse kant: Aan het eind van de Oosterlaan, die in de buurt van het station ligt, komt u via de fietstunnels onder het spoor en de ringweg op de Schellerweg. Vervolgens gaat u de Schellerallee op. De route naar ’t Kleine Veer wordt vanaf hier met borden aangegeven. Ook vanaf park ’Het Engelse Werk’ is ’t Kleine Veer door middel van borden aangegeven.
  • Vanaf de Hattemse kant: Waar de Geldersedijk overgaat in de Apeldoornseweg ziet u aan de kant van de IJssel een ophaalbrug bij de Hoenwaardseweg. U steekt de brug over en volgt daarna de borden naar ’t Kleine Veer.

Toegankelijkheid

Vanaf de Zwolse en Hattem kant kunt u via een loopbrug aan boord van het Kleine Veer komen, de loopbrug en de opening in het gangboord heeft een breedte van 120 cm.

Beheer

In 2006 werd de gemeente Zwolle verantwoordelijk voor de exploitatie, met financiële bijdragen van de gemeente Hattem en de provincies Overijssel en Gelderland. Dankzij deze samenwerking kunt u nog steeds dezelfde overtocht maken die boeren, handelaars en edellieden eeuwen geleden al maakten.

Zwollenaar Hans Smit maakte een mooi historisch overzicht (externe link) van het Kleine Veer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden