Waarschuwing van de dierenarts: mergpijpen zijn een verraderlijk lekkernij voor de hond

Pas op met mergpijpen voor de hond
Foto: Pixabay

Iedere hondeneigenaar kent het wel, nog even iets lekkers uitzoeken voor zijn of haar trouwe viervoeter. Er is veel keus en elke hond heeft weer andere favorieten, maar wist u ook dat er gevaren kunnen schuilen in sommigen van deze tussendoortjes? Neem nou bijvoorbeeld de mergpijp. Een waarschuwing van de dierenarts van Dierenartsenkliniek Zwolle / Zwartewaterland.

Een mergpijp is afkomstig van een van de grote botten van de poten van een rund. Aan de buitenzijde zit een stuk bot en deze is gevuld met merg. Een smakelijke, vetrijke substantie waar veel honden gek op zijn. Het geven van een mergpijp is echter niet geheel zonder gevaar. Het betreft namelijk een sterk bot en tijdens het kluiven en kauwen kunnen er scherpe botsplinters loskomen. Als de hond deze doorslikt kan dit voor (ernstige) problemen zorgen in het maagdarmstelsel. ”Ook zien we af en toe dieren waarbij de mergpijp vast is komen te zitten om de onderkaak. Omdat deze dan klem zit achter de hoektanden is het vaak niet meer mogelijk de mergpijp er weer af te schuiven en dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen”, zegt de dierenarts.

Dit overkwam ook Luna, die bij haar oppasadres nietsvermoedend lekker op een mergpijpje aan het kluiven was. Plotseling ging het mis en kwam de mergpijp vast te zitten rond haar onderkaak. ”Gelukkig was ze niet alleen en was de oppas snel bij ons op de praktijk, zodat we direct konden ingrijpen. De mergpijp zat zo vast dat we deze onder een lichte narcose hebben moeten verwijderen. Dit hebben we gedaan door de mergpijp met een draadzaag op twee punten door te zagen. Gelukkig waren we er op tijd bij en was het hiermee opgelost! Je kan je echter wel voorstellen dat als dit gebeurt wanneer de hond alleen is dit natuurlijk ook anders kan aflopen!”

Voorzichtigheid geboden dus bij het geven van mergpijpen. Mocht u nou echt graag een mergpijp willen geven aan uw hond doe dit dan altijd onder toezicht. Geef ook geen gekookte exemplaren, want dit maakt het bot alleen maar harder en dit vergroot de kans op het ontstaan van gevaarlijke splinters. Ook is het belangrijk te letten op de maat: het bot moet dus altijd of veel groter óf veel kleiner zijn dan de onderkaak van de hond, zodat niet het risico bestaat dat de mergpijp komt vast te zitten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden