Medewerker provincie trapt in phishingmail: geen buit voor hacker

Een hacker probeert bij de provincie binnen te komen
Een hacker probeert bij de provincie binnen te komen
Foto: Pixabay

Het lukte een hacker in juni om via een phishingmail inloggegevens buit te maken van een medewerker. Een forensisch onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat er geen gevoelige (persoonlijke) gegevens zijn buit gemaakt door de hacxker.

De meeste aanvallen worden door technische maatregelen en door alerte medewerkers tegen gehouden. Op 25 juni is het een hacker toch gelukt om inloggegevens buit te maken. De hacker kreeg hiermee geen toegang tot het netwerk van de provincie maar wel tot de webmail van een medewerker. Dit webmailaccount is gebuikt om meer phishingmails – vooral naar medewerkers van de provincie – te versturen. Behalve dat direct maatregelen zijn getroffen om data te beschermen en de interne organisatie te informeren, is ook onderzocht welke data de hacker mogelijk buit had gemaakt, of hij meer inloggegevens had bemachtigd en of de digitale dienstverlening aan inwoners, ondernemers, statenleden en medewerkers verstoord zou worden.

Gevoelige gegevens

Het onderzoek wijst uit dat het onwaarschijnlijk is dat de hacker gevoelige (persoons)gegevens buit heeft gemaakt. Als gevolg van het implementeren van beveiligingsmaatregelen is de webmail tijdelijk niet bereikbaar voor leden van Provinciale Staten (PS) en medewerkers van de provincie. Voor PS-leden en medewerkers zijn er alternatieven om gebruik te maken van hun mail.

Forensisch onderzoek

De provincie Overijssel heeft het incident uitgebreid onderzocht en heeft daarvoor een extern forensisch onderzoeksbureau ingeschakeld. Want het bestuur van de provincie Overijssel heeft informatiebeveiliging en privacy hoog op haar agenda staan. Eerder dit jaar is al een groot intensief programma gestart voor het verder verhogen van de digitale veiligheid van de provincie. Hiervoor zijn ook structurele middelen vrijgemaakt.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen