PvdA viert oprichting SDAP in Zwolle

Arbeiders verenigd in een politieke partij
Foto: Flcr

Het is al weer 125 jaar geleden dat de SDAP haar intrede in Zwoille deed en dit wordt door de PvdA op grootse wijze gevierd met een uitgebreid programma.

In hotel De Atlas werd op 26 augustus 1894 de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij opgericht. Om dit te vieren zijn diverse PvdA-kopstukken naar Zwolle gevraagd. Onder meer met Nelleke Vedelaar en Agnes Jongerius wordt er stil gestaan bij de geschiedenis, maar wordt ook vooruit gekeken nar de toekomst van de sociale democratie in Nederland.,

Eerste wethouder

Het zwaartepunt van de viering ligt op maandag 26 augustus. Om 14.00 uur worden de bezoekers ontvangen met koffie en thee in De Stadkamer. Nelleke Vedelaar zal daar een toespraak houden en ook de versgekozen fractievoorzitter van de eurodelegatie Agnes Jongerius is aanwezig. Er worden
enkele filmpjes vertoond waarin oudere en jongere PvdA’ers met elkaar praten over wat sociaaldemocratie voor hen betekent. Daarna worden om 15.00 uur bij ‘De Atlas’ (Ossenmarkt 9) bloemen gelegd door PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar en Tini van der Laan-Vogt (98 jaar). Zij is de dochter van de eerste SDAP-wethouder in Zwolle, Jos Vogt. Aansluitend kunnen  mensen deelnemen aan een begeleide wandeling langs plekken in Zwolle (in de binnenstad en de wijk Assendorp) die in de geschiedenis van de sociaaldemocratie van belang zijn geweest. Rond de klok van 17.00 uur wordt de dag afgesloten met een hapje en een drankje en live muziek van Esther Groenenberg en Anna Hoekstra (van d e Zotte Zusjes) op het terras van wijkcentrum De Enk aan het Assendorperplein.

Rode Filmacademie

Woensdag 28 augustus wordt in het Filmtheater Het Fraterhuis aan de Blijmarkt vanaf 10.00u de film ‘I, Daniel Blake’ vertoond, waarin de hoofdpersoon de strijd aanbindt met onrecht en bureaucratie. Na afloop geven filmmaker Eddy Terstall en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk een duiding van de film en gaan zij in gesprek met het publiek over de sociaaldemocratie in onze tijd. Na afloop is er een gezamenlijke lunch.

Aanmelden voor beide dagen is mogelijk via de website van de PvdA 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden