Heet, heter, heetst: meld extreme hitteplekken in de stad via de Zweetdruppelkaart

Heet, heter, heetst; wat is de warmste plek van Zwolle
Foto: Pixabay

De zweetdruppelkaart staat online. Hierop kunnen Zwollenaren melden welke plekken op deze tropische dagen extra heet aanvoelen.

Door klimaatverandering wordt het warmer. Ook in Zwolle komen extreem hoge temperaturen vaker voor. Daarom roept de gemeente Zwollenaren op om via de online Zweetdruppelkaart de temperatuur te melden van extreem warme locaties. Belangrijke informatie, want met behulp van deze meldingen toetst de gemeente  de hitteberekeningen die zijn gedaan.

De afgelopen twee jaar heeft de gemeente via ‘klimaatstresstesten’ onderzocht wat er gebeurt in de stad bij extreme hitte, droogte en hoosbuien. Met gespecialiseerde software kon er gemeten worden wat de impact is van extreem weer. Al deze uitkomsten zijn samengevoegd in de Zwolse klimaatatlas: www.zwolle.nl/klimaatatlas. Met behulp van meldingen van Zwollenaren op de Zweetdruppelkaart checkt de gemeente de berekeningen die met speciale software zijn gemaakt.

Stenen en groen

Vooral op plekken met veel steen en weinig groen loopt de temperatuur op. Ook kan de warmte dan tussen gebouwen blijven hangen. In oudere wijken als Assendorp en Diezerpoort is dat het geval. Het is daarom van belang om klimaatproof te bouwen en de straten klimaatproof in te richten. In Zwolle is dat al steeds meer het ‘nieuwe normaal’. Dat betekent dat bij iedere verbouwing,  nieuwbouwproject of plan voor de openbare ruimte vanaf het begin rekening gehouden wordt met extreme weersomstandigheden. De stad klimaatbestendig maken kan de gemeente niet alleen. Zestig procent van de grond in Zwolle is namelijk van particulieren en bedrijven. Het is daarom belangrijk om samen te zorgen voor verkoeling en schaduwplekken. Wethouder Ed Anker: ‘De nieuwe Zweetdruppelkaart helpt ons niet alleen om de berekeningen te checken, maar geeft ons ook inzicht in de plekken waar we met z’n allen wat te doen hebben. Door met elkaar onze tuinen en straten groener te maken, kunnen we al het verschil maken’.  

Het nieuwe normaal

Uiteraard worden inwoners die overlast ervaren ook geholpen met advies. Via www.zwolle.nl/klimaatmakers zijn tips, trucs en voorbeelden te lezen. Zo kan het bijvoorbeeld al een paar graden schelen als je tegels in de tuin vervangt door planten en bomen. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden