Overheid wil normloosheid en raddraaiers aanpakken tijdens de jaarwisseling. Zwaar vuurwerk wordt verboden

Zwaar vuurwerk en geweld en agressie met jaarwisseling worden aangepakt
Foto: Pixabay

Overlast, letsel en geweld tijdens de jaarwisseling wordt niet alleen door vuurwerk veroorzaakt, maar ook door alcohol en groepsgedrag waarbij een zekere mate van normloosheid lijkt te bestaan.Voor een veiligere jaarwisseling wordt zwaar consumentenvuurwerk verboden.

Brandweerlieden, ambulancepersoneel, politiemensen en boa’s maken afschuwelijke en onacceptabele incidenten mee. Hulpverleners pleiten al langer voor een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod. Daarom wordt door de overheid de zwaardere singleshots (enkelschotsbuizen) en grotere knalstrengen (ratelbanden, Chinese rollen) met de jaarwisseling 2020/20121 verboden. De komende jaarwisseling wordt de levering van veiligheidsbrillen en lonten verplicht bij de verkoop van consumentenvuurwerk om vuurwerkletsel zo veel mogelijk te voorkomen. Verder blijven politie en OM stevig inzetten op het in beslag nemen van illegaal vuurwerk, en wordt er gewerkt aan het verhalen van deze kosten op de daders.

De afgelopen jaarwisseling vielen twee doden door illegaal vuurwerk. In de afgelopen jaren heeft de politie met haar partners steeds meer ingezet op het terugdringen van illegaal vuurwerk, met een recordhoeveelheid van 56.000 kilo in beslag genomen illegaal vuurwerk in 2018 tot gevolg. Politie en OM zullen hier ook dit jaar weer stevig op inzetten.

Het OM gaat verder de mogelijkheid raddraaiers een gebiedsverbod – al of niet in combinatie met een meldplicht – op te leggen nadrukkelijk onder de aandacht brengen, zodat zij de komende jaarwisseling niet opnieuw kunnen verstoren. En ook de komende jaarwisseling zal de politie gebruik maken van bodycams; agenten die bodycams dragen krijgen minder vaak te maken met bedreigingen en lichamelijke agressie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden