Wij(k) leren: verbinden van verschillende generaties in Dieze-West

Een spelletjesmiddag ter afsluiting van het project wij(k) leren
Een spelletjesmiddag ter afsluiting van het project wij(k) leren
Foto: eigen foto

Zijn ouderen eenzaam of valt het wel mee? Als het aan de studenten uit het project “Wij(k) leren” ligt is dat nog niet zo eenvoudig om te zeggen. De afgelopen maanden deden zij onderzoek naar deze vraag en stuitte al snel op vooroordelen die niet persé waar hoefden te zijn. Ter afsluiting van het project organiseerden de studenten een vrolijke spelletjesmiddag voor jong en oud. Waarbij verschillende generaties met elkaar verbonden werden.

In het project Wij(k)leren Zwolle worden de krachten gebundeld tussen onderwijs en het werkveld en tussen mbo en hbo. De studenten gaan samenwerken aan echte vraagstukken uit de wijk, samen met andere studenten, professionals en bewoners. Het project biedt de unieke mogelijkheid om mee te lopen in de praktijk van de professionals van het Sociaal Wijkteam Zwolle, Sociaal Raadslieden Zwolle en Travers Welzijn.

Onderzoek

Afgelopen schooljaar hebben de studenten een onderzoek gedaan naar de generatieverbinding in Dieze-West. Hiervoor hebben zij 45 interviews afgenomen met ouderen uit deze buurt. Conclusies uit het onderzoek verrasten de studenten wel een beetje. Vaak wordt er gezegd dat ouderen eenzaam zijn en ook zijzelf begonnen met die gedachte aan dit onderzoek. Al snel kwamen ze erachter dat er veel ouderen zijn die nog van alles doen en heel actief zijn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen eenzame ouderen in deze buurt zijn, maar het is goed om het eens vanuit een positieve hoek te bekijken. Daarnaast hebben de ouderen die zij interviewden goed contact met hun kinderen en kleinkinderen. Wel viel het de studenten op dat er vaak een grote wens was om hen te zien. En dat de ouderen dit snel ontkrachten, omdat ze aangaven dat de kinderen zo druk zijn en hun eigen leven hebben.

Spelletjesmiddag

De studenten wilden een terugkoppeling van de uitkomsten van de interviews doen naar de mensen die mee hebben gedaan aan het onderzoek. Om in het teken van het thema ‘generatieverbinding’ te blijven, hebben ze er een gezellige spelletjesmiddag voor jong en oud van gemaakt. Het was een geslaagde middag met veel kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s. Tijdens de presentatie vertelden de studenten over de conclusies die zij hebben getrokken. De terugkoppeling werd gegeven om de  mensen te bedanken voor hun tijd en te laten zien dat het hun input erg gewaardeerd werd.

Fotoproject

Als klap op de vuurpijl mochten de geïnterviewde deelnemers meedoen aan een fotoproject. Fotograaf Bernard Ensink heeft 9 mooie portretten gemaakt en deze staan deze week nog tentoongesteld bij OBS De Springplank.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen