Appen en bellen op de fiets vanaf vandaag toch echt verboden

Vanaf vandaag is het goed opletten in het verkeer. Bellen of appen is verboden
Foto: Politie

Fietsers, al op de hoogte van de nieuwe verkeersregels? Appen en fietsen is vanaf vandaag toch echt verboden. Zelfs een liedje in de playlist opzoeken op een telefoon is verboden, maar dat geldt ook voor een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesystemen, tablet of muziekspeler.

De afgelopen tijd zijn er al verschillende fietsers door de politie aangesproken die tijdens het fietsen een telefoon vasthielden. Een groot aantal fietsers zei niet te weten dat dit per 1 juli toch echt verboden is. Als alle bestuurders (en weggebruikers) goed opletten in het verkeer, zal het aanzienlijk veiliger worden.

Handsfree muziek luisteren toegestaan

Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen nog wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee het apparaat wordt bediend. De fietsers moet wel zorgen dat het omgevingsgeluid te kunnen horen door één oordopje te gebruiken of het volume laag te zetten.

Vanaf 1 juli 2019 is het dus wettelijk verboden om te fietsen met je telefoon in je hand. Het maakt niet uit of de fietser handheld aan het bellen is, een appje verstuurd of een liedje opzoekt uit de playlist. Wie een telefoon of ander elektronisch apparaat in de hand heeft loopt het risico op een boete van 95 euro.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden