Groot aantal verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon Zwolle

Verkeersmaatregelen halve marathon Zwolle
Foto: Zwolse halve marathon

Het is de achttiende editie van de halve marathon van Zwolle. Zaterdag 15 juni wordt het loopfestijn gehouden in en rondhom het centrum van Zwolle. Dat betekent dat er veel verkeersmaatregelen zijn.

De deelnemers van de 4 Engelse Mijlen en de Halve Marathon vertrekken vanuit Hanzeland naar de binnenstad om vandaaruit het parcours rondom de binnenstad en omgeving te lopen. Om de deelnemers en de toeschouwers een veilig parcours te bieden, is het parcours afgesloten voor het verkeer. De wegafsluitingen gaan in vanaf 18.00 uur en duren tot circa 24.00 uur.

De afsluiting van het gebied binnen het parcours geldt voor al het verkeer en duurt ‘s avonds vanaf 18.00 tot en met 24.00 uur. Het gebied dat is afgesloten, wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Emmawijk – Burg van Roijensingel – Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug –
Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

Bewoners binnen en aan het genoemde gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, worden dringend verzocht vroegtijdig hun auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Omleidingen

Vanaf 16.30 uur wordt gestart met het plaatsen van afzettingsmaterieel aan het parcours rondom de binnenstad. Dit kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor al het verkeer. Omleidingsroutes staan op borden en tekstkarren aangegeven. Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft onder andere de binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel van Wipstrik en Diezerpoort.
Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg en Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg. Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk. De Rodetorenbrug is afgesloten voor (brom)fietsers. De brug blijft toegankelijk voor voetgangers.

Stremmingen

De 4 Engelse Mijlen start om 19.15 uur en de Halve Marathon om 20.15 uur aan de Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). Hiervoor is de Koggelaan ná de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 14.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten. Tijdens het opstellen en starten is de Hanzelaan ook afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 18.00 en 21.00 uur. Voor deelnemers aan de halve marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim. Het parcours vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk respectievelijk Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat naar de binnenstad.
Tijdens de 4 Engelse Mijlen-loop en bij de start van de Halve Marathon is de Burgemeester van Roijensingel afgesloten voor al het verkeer. Dit is tussen 18.30 en 20.30 uur.

Fietsenstalling

Vanwege de aanleg van een ondergrondse fietsenstalling aan de centrumzijde van het station is de rijroute Westerlaan – Oosterlaan afgesloten. Verkeer wordt geadviseerd de omleidingsroute via IJsselallee te volgen. De Van Karnebeektunnel is vanwege de werkzaamheden aan de fietsenstalling tijdelijk opengesteld voor het gemotoriseerd verkeer maar omdat de lopers hiervan gebruik maken is deze tussen 18.30 en 21.00 uur afgesloten. Het fiets-/voetgangersgedeelte blijft wel toegankelijk. Verkeer in de omgeving Diezerpoort heeft vanwege werkzaamheden in de Rembrandtlaan met een extra omleidingsroute te maken.

Omleiding busverkeer

In goed overleg met en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders Keolis en Connexxion rijden de stads- en streekbuslijnen een aangepaste route vanaf 18.30 uur. De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle. De verkeersmaatregelen houden voor Keolis en Connexxion in dat zij haar reizigers met de stadslijnen kunnen blijven faciliteren maar wel op een andere manier. Met ingang van 17 februari jl. vertrekken de buslijnen vanaf zuidzijde van het station. Een aantal bussen rijdt via de Schuttebusbrug en de buslijnen naar Isala rijden via de IJsselallee – Marslanden.

Isala

Isala aan de Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Vanaf het station rijden er stads- en streeklijnen. Met de auto komend vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan en vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan. Het ziekenhuis is niet bereikbaar via Marsweg – Leo Majorlaan.

Zuidzijde van het spoor

Toeschouwers bij de start en in de binnenstad kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug naar de andere kant van het spoor komen. Mensen die gebruik willen maken van de spoortunnel moeten in bezit zijn van een OV-kaart. Via de NS-automaat kan dan een eenmalige passage worden aangevraagd. Spoorreizigers die gebruik maken van een parkeerlocatie in Hanzeland worden verzocht er rekening mee te houden dat de Hanzelaan tijdens de start is afgesloten. Touringcars en hun reizigers worden verzocht tussen 18.00 en 21.00 uur een andere verzamelpunt respectievelijk uitstaplocatie af te spreken aan de Hanzelaan. Ter hoogte van NS-station is niet mogelijk. Wel is het mogelijk in het gedeelte tussen Stockholmstraat en Reysigerweg.

Taxi’s

Taxi’s hebben vanaf 18.00 uur geen toegang tot de binnenstad. Vanaf 00.00 tot 03.00 uur is er een tijdelijke taxistandplaats aan de Buitenkant/Rodetorenplein.

Parkeren

Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum–Katerdijk  of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat om vervolgens gebruik te maken van een van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en het aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Zie ook www.zwolle.nl/parkeren.

Aanbevolen parkeerlocatie voor bezoekers binnenstad is parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28Centrum. Parkeerlocaties binnen het parcours zijn tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar.

Vaarverkeer

Om de passantenhaven Maagjesbolwerk te kunnen bereiken en/of te verlaten, is brugbediening nodig. Op zaterdag 9 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur. Daarna is er weer brugbediening mogelijk op zondag 10 juni vanaf 10.00 uur.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen