Dierenarts Ton Aalders waarschuwt voor het RHD2-virus bij konijnen in Stadshagen

Wie zijn konijn lief is zorgt voor de juiste vaccinatie
Foto: Pixabay

Geen paniek, maar wel een waarschuwing: In de afgelopen week zijn in Stadshagen meerdere konijnen overleden.  Omdat één eigenaar meerdere dode konijnen had is dierenarts Ton Aalders van dierenartsenpraktijk Zwartewaterland is gaan kijken of de oorzaak was te achterhalen. Hadden ze verkeerd voer gehad? Of hadden de konijnen giftige planten gegeten?

Konijnen zijn gevoelige dieren en kunnen snel ergens last van hebben. Ik heb toen sectie gedaan op aantal dieren. Wat mij opviel was dat er bij sommige dieren bloed zat op een plaats waar dat niet hoort. Op verdenking van een besmettelijke konijnenvirus, hebben we een stukje lever ingestuurd voor onderzoek. Dit onderzoek bevestigde mijn vermoeden. De konijnen waren overleden aan RHD2-virus.

Rabbit Hemorraghic disease

Geen paniek omdat er tegen dit virus een goed vaccin isSinds 2015 is er in Nederland sprake van sterfte onder wilde en tamme konijnen door een nieuwe variant van Rabbit Hemorrhagic Disease, namelijk RHD2 (ook wel VHD2 genoemd). Infecties komen vrijwel uitsluitend voor bij Europese konijnen en het virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren.

Verspreiding

Het RHDvirus is zeer besmettelijk en kan zich verspreiden door direct contact tussen konijnen, maar ook via indirect contact via urine, ontlasting , water, voedsel, kleding, schoeisel of handen. Ook stekende insecten kunnen een rol spelen bij de overdracht. Het virus is zeer resistent en kan buiten het konijn maanden besmettelijk blijven.

Ziektebeeld

Dit kan heel snel verlopen. De ene dag is je konijn nog springlevend en de volgende dag ligt het dood. Vaak zie je aan de buitenkant helemaal nets aan het konijn. Zo soms verloopt het langzaam. Je konijn wordt mager en sloom en sterft dan binnen 12 weken.

Als je wilt dat jou konijn niet besmet raakt met deze ziekten, laat je konijn tijdig hier tegen vaccineren.

Bron: www.gddiergezondheid.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden