Schoon zoet water is zelfs in Nederland een schaars goed, waarmee we zuinig moeten omgaan

Schoon drinkwater en om te douchen lijkt zo gewoon, maar dat is het niet
Schoon drinkwater en om te douchen lijkt zo gewoon, maar dat is het niet
Foto: Pixabay

De droge zomer van 2018 laat zien dat voldoende water niet vanzelfsprekend is. Terwijl we water dagelijks nodig hebben om te drinken, te douchen of de tuin te sproeien en voor de natuur, landbouw en industrie. Om in de toekomst voldoende (drink)water te houden moeten we er zuinig mee omgaan.

Schoon zoet water is zelfs in Nederland een schaars goed. Vitens, provincie Overijssel en de Overijsselse waterschappen Vechtstromen en Drents Overijssels Delta werken intensief samen om watertekorten te voorkomen. Waterbesparing door inwoners wordt hierin steeds belangrijker. Onderzoek van Vitens naar het drinkwatergebruik van inwoners maakte dat opnieuw duidelijk. De partijen trekken samen op om hiervoor meer bewustzijn te creëren.

Samenwerking

De vraag naar water neemt sinds enige jaren toe en is voldoende grondwater en water in beken, sloten en rivieren niet altijd vanzelfsprekend. Dat maakte de droge zomer in 2018 ook duidelijk. Waterschap Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen pompten miljarden liters water uit het IJsselmeer, Vecht, IJssel en het Twentekanaal, om het grondwater goed aan te vullen agrariërs en bedrijven te voorzien van water en de natuur kon blijven bloeien. Ook Vitens zette alle zeilen bij om iedereen van voldoende drinkwater te voorzien. Als de trend doorzet, wordt mogelijk zelfs een groei van 30% toename in de drinkwatervraag in 2050 verwacht. Daarom zet Vitens zich samen met provincie en waterschappen in op waterbesparing. Ons water is tenslotte van levensbelang.

120 liter per dag

Inwoners van Overijssel denken dat ze elke dag 54,6 liter drinkwater verbruiken terwijl het werkelijk 120 liter is, dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Meer dan de helft van de bevolking ervaart de daadwerkelijke hoeveelheid daarnaast als (heel) schokkend. Daarom start Vitens in samenwerking met de provincie Overijssel en de waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta vandaag een publiekscampagne om Nederlanders bewust te maken van het eigen waterverbruik en ze van tips te voorzien om water te besparen.

Drie tips om water te besparen

Het grootste waterverbruik vindt plaats tijdens het douchen, het naar de WC gaan en de tuin sproeien. Daar valt dan ook de meeste waterbesparingswinst te behalen:

Het meeste water wordt verbruikt door douchen, WC doorspoelen en het sproeien van de tuin. Daar valt de meeste waterbesparingswinst te behalen.

1. Korter douchen scheelt al heel veel

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,3 minuten douchen, en dat 5x in de week doen. Tijdens een gemiddelde douchebeurt gebruikt men meer dan de helft van het dagelijkse water, ongeveer 70 liter. Door een minuut korter te douchen bespaar je zo 42,5 liter per week.

2. Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton voor de tuin

Driekwart van de Nederlanders heeft een tuin, maar slechts een derde zegt een regenton te gebruiken. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Door een regenton neer te zetten en deze het hele jaar door te gebruiken, bespaar je kostbaar drinkwater.

3. Gebruik op de wc de juiste knop op het juiste moment

Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Per keer gebruiken we 8 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken valt er veel water te besparen. Tot wel 50% per keer.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen