Blaarkoppen-parade in de Schellerwaarden

De blaarkop
Foto: Koeienrusthuis
In de Schellerwaarden – de uiterwaarden langs de IJssel aan de zuidrand van Zwolle – komen oerhollandse koeien te grazen: blaarkoppen.De blaarkoppen worden zaterdagmiddag  om 15.30 uur feestelijk losgelaten in het gebied door de bekende Zwollenaar Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. Publiek is welkom om het loslaten van de koeien mee te beleven. Dat gebeurt vanaf de IJsseldijk ter hoogte van het rangeerterrein en de Hanzeboogbrug.
De blaarkop is een oudhollands runderras dat uitstekend past in ruige uiterwaarden die met natuurlijke begrazing kort gehouden moeten worden. De koeien zijn eigendom van Uw Stadsboer, een sociaal-maatschappelijk Zwols boerenbedrijf met als missie om biologische landbouw te combineren met natuur en recreatie. In de Schellerwaarden komen al die elementen bij elkaar.
Uw Stadsboer werkt in het beheer van de Schellerwaarden nauw samen met vrijwilligers van burgerinitiatief A Rocha in Zwolle. De vrijwilligers nemen het natuurbeheer voor hun rekening in de Schellerwaarden. Ook onderhouden de vrijwilligers een struinpad door de uiterwaarden.
Het gebied moet weer een sfeer krijgen die doet denken aan de schilderijen van Voerman. En daarom vindt Rijkswaterstaat het belangrijk dat er koeien in het gebied grazen. “Begrazing is onderdeel van natuurbeheer, want dit is een nieuw natuurontwikkelingsgebied waarin nieuwe soorten planten en vogels zich kunnen gaan vestigen. We maken een deel van het gebied aantrekkelijk voor de kwartelkoning”, vertelt Wim Eikelboom namens de A Rocha werkgroep Zwolle. “Daarnaast inventariseren we de flora en fauna in dit nieuwe gebied langs de IJssel”.
De blaarkoppen-parade is zaterdagmiddag 6 april om 15.30 uur aan de IJsseldijk.
Bron: Wijkvereniging Zwolle-Zuid

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden