Campagne tegen Huiselijk geweld: Het houdt niet op, totdat je iets doet

Veel te veel kinderen worden mishandeld in Nederland
Foto: Pixabay

Huiselijk geweld kent schokkende cijfers: Het WODC maakte bekend dat in een periode van 5 jaar 97.000 vrouwen en 27.000 mannen structureel te maken hebben met fysiek of seksueel geweld. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat tenminste 90.000 tot 127.000 kinderen tot 17 jaar jaarlijks slachtoffer zijn geweest van tenminste één vorm van kindermishandeling.

De cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) liegen er dus niet om. Daarom is de campagne gestart Het houdt niet op, totdat je iets doet, die mensen oproept in actie te komen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Bewustwording

Bewustwording en in actie komen is belangrijk. Uit recent onderzoek van het WODC blijkt dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog steeds op grote schaal voor komt. Dat schrijven minister Hugo de Jonge (VWS) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Geweldsproblemen

Huiselijk geweld en kindermishandeling is één van de grootste geweldsproblemen in Nederland. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Mensen uit de directe omgeving van slachtoffers van huiselijk geweld vermoeden vaak dat er iets mis is. Uit een recente peiling in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JenV) blijkt dat drie op de tien mensen hun vermoedens alleen met hun partner bespraken of dat ze hier helemaal niet over spraken.

Vermoedens

De nieuwe campagne wil mensen daarom aansporen om een eerste stap te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. De campagne focust zich de komende maanden op kindermishandeling. Later dit jaar komen ook ouderenmishandeling en partnergeweld aan bod. De website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl helpt mensen met advies hoe ze in actie kunnen komen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden