De elegantste busbrug van Nederland wordt zaterdag geopend

Het nieuwe busstation Zwolle-Zuid
Foto: Eigen foto

Zaterdag is het een feit: Zwolle’s eyecatcher en de elegantste busbrug van Nederland gaat open. Het publiek is van harte welkom om te komen kijken van 10.00 tot 20.00 uur tijdens het Busbrugfestival. Bijzonder feit is dat rond 12.30 uur de eerste bus over de brug zal rijden.

De eerste bus gaat om 12.30 uur over de busbrug op het nieuwe Zwolse busstation. In de eerste bus zitten onder andere wethouder Ed Anker, gedeputeerde Bert Boerman. De bus vertrekt  vanaf het Stationsplein aan de centrumzijde en zal via de Stationsweg, Burgemeester Van Roijensingel en Willemskade de busbrug oprijden. Nadat de bus bij de aansluiting op het nieuwe busstation gearriveerd is, zijn er korte toespraken van wethouder Ed Anker, gedeputeerde Bert Boerman, president-directeur ProRail Pier Eringa en directeur BAM Infra Regionaal Henk Post. Daarna wordt de naam van deze bijzondere busbrug onthuld.

Busbrugloop

Speciaal voor sportliefhebbers is er ’s ochtends een recreatief hardloopevent: de Busbrugloop. De route voor kinderen tot en met 12 jaar is circa 2 kilometer lang, zij starten om 10.00 uur. Iedereen die ouder is dan 12 jaar kan om 10.30 uur starten om één of twee rondjes van circa 3 km te lopen over onder meer de busbrug en het nieuwe busstation. Deelname is gratis. De Busbrugloop is een recreatief hardloopevent zonder tijdregistratie. Iedereen die de loop volbrengt is een winnaar. Er is plek voor 902 deelnemers, een knipoog naar de datum van de loop: 9/02. Aanmelden voor de Busbrugloop is noodzakelijk en kan tot en met 31 januari 2019 via www.zwolle.nl/busbrugfestival. Let wel: tijdens de Busbrugloop is het nieuwe busstation en de busbrug uitsluitend toegankelijk voor de deelnemers aan het hardloopevent.

Theater, verhalen en mini museum

Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom op het nieuwe busstation en op de busbrug en zijn er volop activiteiten op deze plek. De busbrug en het nieuwe busstation zijn dan onder andere het decor van verschillende nieuwe en oude bussen. Hierin kunnen bezoekers genieten van verhalen, muziek en theater. Maar voor jong en oud is er van 13.00 tot 17.00 uur nog veel meer te zien, doen en beleven. Zo kan er samen met de drie Zwolse kunstenaars die de kunstuiting op de buskap ontwierpen, een echte stadsbus beschilderd worden. Ook is er voor jonge en oude techniekliefhebbers een rondleiding onder de busbrug door medewerkers van BAM, de bouwer van de busbrug. In het projectkantoor van ProRail, dat vanaf het festivalterrein te bereiken is, kunnen de festivalbezoekers foto’s en videobeelden van de bouw van de busbrug zien. Uniek is ook het mini museum over de ‘Schutte bussen’ dat alleen deze middag te bezichtigen is op het nieuwe busstation. Schutte is de grondlegger van het busvervoer in Zwolle. In dit mini museum is het mogelijk om terug in de tijd te gaan door een selectie van foto’s van de bussen van toen te bekijken.

De Grote Karaoke Show met bekende Zwolse artiesten

Om 17.00 uur trappen de Koorbazen het muzikale avondprogramma af. Om 18.00 uur start een optreden van De Grote Karaoke Show, een bekende Zwolse live band, met speciaal voor deze gelegenheid gastoptredens van bekende Zwolse artiesten: Rico, Aïrto, Harm Wolters en Vincent van The Cool Quest. Na deze Zwolse helden is het de beurt aan het publiek om op het podium hun favoriete lied ten gehore te brengen, ondersteund door live muziek van De Grote Karaoke Show. Het avondprogramma is om 20.00 uur afgelopen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden