Zwolle deelt warmte wint prijsvraag Energielandschap van de Toekomst

Warmte met elkaar gaan delen is belangrijk
Warmte met elkaar gaan delen is belangrijk
Foto: Pixabay

Het plan ‘Zwolle deelt Warmte’ is door de jury gekozen als winnaar van de prijsvraag Energielandschap van de toekomst voor het stedelijk gebied van Zwolle. Dat maakte gedeputeerde Annemieke Traag bekend tijdens de Energiemanifestatie in Utrecht.

De jury, onder leiding van Minister van Staat Sybilla Dekker, koos voor dit plan vanwege de menselijke benadering van verduurzaming, zonder dat daarvoor open ruimte ingeleverd hoeft te worden. Het plan is gemaakt door Martijn de Gier, Miel Karthaus (kbng architectuur, stedebouw en restauratie), Barry Scholten (IF Technology), Beerd Volkers (Duratherm) en Andrea van Schie (Comm.Art). Ook Joost Kroes en Freek Kisman van het WIJbedrijf Dieze werkten mee aan het plan.

Warmte

In ‘Zwolle deelt Warmte’  wordt warmte van industrie, supermarkten, koelhuizen, water, zonnepanelen etcetera opgevangen in buurtnetten die met elkaar gaan uitwisselen. Zo ontstaat een lokale warmtemarkt, dicht bij de bron, met minimale energieverliezen. Er komen WIJkaffees en WIJbedrijven als aanjagers van brede acceptatie van verduurzaming.  

Perspectief

De inzending biedt volgens de jury een goed uitgewerkt perspectief op de lokale uitrol van een infrastructuur van warmtenetten, die aansluit bij wat zich per buurt en woningtype voordoet aan kansen en opgaven. Het warmtenet ligt ondergronds en is niet zichtbaar in de openbare ruimte. In de huizen zelf zijn tal van duurzaamheids-maatregelen mogelijk, afhankelijk van de staat van het pand en de wensen van bewoners. Zij bepalen zelf het tempo.

Voor iedereen haalbaar en betaalbaar

Wethouder Monique Schuttenbeld is erg blij met het winnende plan: ”Alle drie de ingezonden plannen zijn inspirerend. In dit plan kan iedereen in zijn eigen tempo meedoen in de energiebeweging en is de overgang naar duurzame warmte voor iedereen haalbaar en betaalbaar. Dat vind ik een belangrijke voorwaarde voor de energietransitie. En heel mooi ook dat het WijBedrijf Dieze bij dit plan betrokken is.”

Buurtnet

Gedeputeerde Annemieke Traag: “Het mooie van het plan van ‘Zwolle deelt Warmte’ is het delen van de gezamenlijke warmte via een buurtnet. Wij delen hun inspirerende ideeën graag weer met andere stedelijke gebieden in de provincie. Die kunnen daarvan leren en er gebruik van maken bij het vormgeven van hun Regionale Energiestrategiën. Daarmee helpt het plan ons op weg naar een energieneutraal Overijssel in 2050, mét behoud van een aantrekkelijke leefomgeving.”

Naast het winnende plan waren ook de voorstellen Ruimte voor Energie – Energie voor Transitie van KuiperCompagnons, Antea Group & bureau MA.AN en Connected Naoberhoods van Liandon Energy Consulting, Generation Energy en Posad uitgewerkt.

De prijsvraag

Met de prijsvraag ‘Energielandschap van de toekomst’ vraagt NederLandBovenWater om innovatieve, inspirerende en uitvoerbare ideeën voor duurzame energie in combinatie met verbetering van landschappelijk-ruimtelijke kwaliteiten en draagvlak bij bewoners en ondernemers. Er zijn ideeën gevraagd voor drie verschillende soorten gebieden: het stedelijk gebied (Zwolle), het landelijk gebied (rond de A16) en het waterlijk gebied (de Zeeuwse zoute wateren).

Lees hier het volledige juryrapport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen