Isala is één van de eerste top klinische ziekenhuizen in Nederland dat in aanmerking komt voor een lening van de EIB

Ondertekening overeenkomst EIB en Isala met v.l.n.r. Hans Naudts (Europese Commissie), Gemma Feliciani (EIB) en Roel Venema (Isala)
Foto: Isala Zwolle

Isala heeft een overeenkomst gesloten voor een lening van 150 miljoen euro met de Europese Investeringsbank (EIB). Bestuursvoorzitter Rob Dillmann: ‘’Dankzij dit bedrag kunnen we de komende jaren de zorg in de eigen regio waarborgen en verder door ontwikkelen.’’ Zo gaat Isala het geld onder meer gebruiken voor de nieuwbouw in Meppel en voor meer eHealth toepassingen in de zorg. Daarnaast wordt het nieuwe elektronisch patiëntendossier verder ontwikkeld en de bestaande gebouwen toekomstbestendig gemaakt.

Isala is één van de eerste top klinische ziekenhuizen in Nederland dat in aanmerking komt voor een lening van de EIB. Roel Venema, lid Raad van Bestuur zegt:. “Wat deze lening ook speciaal maakt, is de samenwerking met de bestaande financiers van Isala. Dit zijn ons bankenconsortium (Rabobank, ABN-AMRO en BNG), het Waarborgfonds voor de Zorg (WFZ) en niet te vergeten ons eigen Medisch Specialistisch Bedrijf Isala. Met deze partijen en de EIB hebben wij veel samen om tafel gezeten om deze nieuwe financiering definitief te kunnen maken. Deze samenwerking is prima gegaan. Daar ben ik echt trots op.’ Rob Dillmann zegt: ‘‘Nu deze lening een feit is, kunnen wij dus de komende jaren duurzame zorg in de regio waarborgen en verder ontwikkelen. Belangrijk in een tijd, waarin wij steeds ouder worden en meer mensen zorg nodig hebben.“

Mensenlevens

“De gezondheidszorg staat nooit stil”, stelt EIB president Werner Hoyer, “en ziekenhuizen zullen moeten blijven investeren om met hun tijd mee te gaan. Goede gezondheidszorg is een van de redenen waarom Nederland zo’n hoge levensverwachting heeft. De Europese Investeringsbank, wiens doelstelling het is om mensenlevens in heel Europa te verbeteren, is blij dit project te kunnen steunen.”

Verantwoord

Op de vraag of 150 miljoen euro extra lenen wel verantwoord is in deze tijd, zijn Venema en Dillmann duidelijk. “Absoluut. Aan deze lening ligt een uitgebreide businesscase ten grondslag. Het is een verantwoorde investering. Voordeel van een lening bij de EIB is dat de voorwaarden bijzonder gunstig zijn, zoals een langere looptijd, veel flexibiliteit en een relatief lage rente.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen