Isala verkoopt hyacinten voor jongvolwassenen met kanker

Hyacinten voor zieke jongvolwassenen
Hyacinten voor zieke jongvolwassenen
Foto: Gerard-Jan Vlekke

In de centrale hal van Isala kan iedereen op vrijdag 11 januari een bos hyacinten kopen. Door hyacinten te verkopen haalt Isala Oncologisch centrum samen met het platform zoveel mogelijk geld op voor het verbeteren van de zorg aan jongvolwassenen met kanker.

Per jaar horen 2.700 jongvolwassenen tussen 18 tot 35 jaar dat zij kanker hebben. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Samen met het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform biedt Isala Oncologisch centrum specifieke begeleiding voor jongeren tussen de 18 en 35. Het platform organiseert op vrijdag 11 januari de HAYAcintenactie om geld in te zamelen. En Isala doet mee.

Bloei van hun leven

Jongeren tussen de 18 en 35 met kanker worden ook wel AYA’s genoemd (adolescents & young adults). Zij zijn in de ‘bloei’ van hun leven. Dat op jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. Kanker op de AYA leeftijd is zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker. Tevens zijn de (levens)vragen op deze leeftijd heel anders. Hele normale vragen in een abnormale situatie, bijvoorbeeld over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Juist dan is er zorg nodig die stilstaat bij wat de AYA nodig heeft tijdens en ook na kanker. Zodat een jongvolwassene de draad weer zo goed mogelijk op kan pakken.

Geld inzamelen

Voor de vijfde keer houdt het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de HAYAcintenactie. Naast Isala doen nog tien andere ziekenhuizen mee aan de actie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen