PvdA wil opheldering over onveiligheid Sinterklaasintocht

Bezoekers voor de intocht van Sinterklaas passeren een peloton ME
Foto: Rein Tuininga
Fractievoorzitter Yousef Ben Ali van de Zwolse PvdA wil opheldering over onveiligheid Sinterklaasintocht. De Zwolse binnenstad verkleurde volgens de PvdA-er als gevolg van de grote hoeveelheid politie en ME die er aanwezig was. Politiebusjes, ME-busjes, politie in vol ornaat met geweldsuitrusting: schild, helm, knuppels. Alsof er sprake was van een voetbalwedstrijd met een enorm hoog risico. Terwijl het ging om een intocht van Sinterklaas.

Onveiligheid

Op deze zelfde dag blijkt de gemeente om 14.00 uur de demonstratie verboden te hebben. Reden daarvoor was dat de gemeente de veiligheid van de demonstranten niet kon waarborgen. De PvdA wil daarom van de burgemeester weten hoe deze onveilige situatie heeft kunnen ontstaan.
Yousef Ben Ali stelt: “Dagenlange voorbereiding en dan een kwartier van tevoren alsnog een demonstratieverbod. Hoe kan dat? En hoe lang was al bekend dat er een tegendemonstratie zou komen? We willen weten hoe deze onveilige en dreigende situatie heeft kunnen ontstaan en of je die niet al van mijlenver kon zien aankomen”. Niet alleen de ontstane onveiligheid stoort de PvdA. Ook het feit dat een groep kennelijk ongestoord zoveel dreiging mag oproepen, dat vervolgens het grondrecht van een ander ingeperkt wordt.

Enge ontwikkeling

Ben Ali: “Echt een hele enge ontwikkeling. Het recht van de grootste mond, dat willen we niet in onze stad. De burgemeester moet ook daar tegen optreden. Anders is vrijheid slechts datgene dat overblijft nadat de overheid en de meerderheid hun macht hebben uitgeoefend. Dat is geen vrijheid”.
Hij gaat verder met: ”Het is helder dat de veiligheid van onze inwoners (en de veiligheid van de demonstranten in dit geval ook) boven alles gaat.
Wat echter niet helder is, is hoe deze hoogst ongewenste situatie heeft kunnen ontstaan. Hoogst ongewenst omdat het hier gaat over het recht op demonstreren. Een recht dat we met zijn allen zo belangrijk vinden, dat we het hebben opgenomen in de grondwet. We hebben het hier dus niet over een sociaal recht, consumentenrecht of over andere veranderlijke rechten. Het gaat hier om een grondrecht. Een grondrecht dat onder invloed van dreiging en dreiging van geweld niet uitgeoefend kon worden. Omdat de veiligheid – en daarmee de vrijheid – van de demonstranten niet gegarandeerd kon worden.”

Reacties

article
17489
PvdA wil opheldering over onveiligheid Sinterklaasintocht
Fractievoorzitter Yousef Ben Ali van de Zwolse PvdA wil opheldering over onveiligheid Sinterklaasintocht. De Zwolse
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/17489/pvda-wil-opheldering-over-onveiligheid-sinterklaasintocht/
2018-11-17T22:21:41+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2018/11/17222024/kerkbrugje-me-e1542489648567.jpg
burgemeester, ME, Politie, pvda, Sinterklaasintocht, Yousef ben Ali, Zwolle
nieuws, Politiek