Zo verlicht? Geen gezicht! :-(

De actie om met voldoende licht de straat op te gaan
De actie om met voldoende licht de straat op te gaan
Foto: Fietsersbond Zwolle

De avonden dat het donker is worden weer langer. De fietsers zonder deugdelijke verlichting worden weer talrijker. Kortom: het is weer opletten geblazen voor de overige weggebruikers omdat een fietser zonder licht in een keer ‘uit het niets kan opduiken’, en ja je ziet ze niet.

Wie goed verlicht op de fiets de weg op wil is vaak voor zeg 15 euro klaar om in het donker de weg op te gaan. De fietsenmaker zet zelfs nog gratis de nieuwe verlichting op de fiets. Of het is een kwestie van vijf minuten om een nieuwe batterij in de koplamp of achterlamp te monteren. Kwestie van een schroefje losdraaien, oude batterij eruit en de nieuwe er in. Zo gefikst en je hoeft er niet eens heel handig voor te zijn. Deze ‘laksheid’ kan veel ellende opleveren als een fietser niet wordt gezien. De gevolgen kunnen rampzalig zijn als iemand overlicht in het donker fietst. Niet alleen voor de fietser zelf, maar ook voor anderen.

Fietsersbond

De Zwolse fietsersbond is daarom de actie gestart: Zo ‘verlicht’? Geen gezicht:-( Het mag duidelijk zijn dat de appende jonge dame niet te zien is en daarbij heeft zij zelf ook geen aandacht voor het verkeer, maar voor haar mobiele telefoon. Dat zijn alle ingrediënten voor een ernstig ongeluk, waarbij de jonge dame vermoedelijk het grootste slachtoffer wordt.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor deugdelijke fietsverlichting bij de jeugd ligt bij de ouders. Een vader die met zijn dochter bij de fietsenmaker is om de verlichting te laten maken zegt: ”Als je jonge kind een bekeuring krijgt voor het niet functioneren van de verlichting, dan moeten ze ook de ouders beboeten. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de veiligheid van het kind.” De man is met de fiets bij de fietsenmaker omdat het achterlicht op school was vernield. Hij zegt: ”Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat als mijn dochter in het donker op pad is dat ze geen verlichting heeft.”

Stoer

Het jonge meisje vindt het helemaal niet stoer om zonder licht te fietsen. Want dat zeggen sommigen wel, maar dat is het niet. ”Het is juist heel stoer om mét licht op te rijden. Als je wil opvallen dan doe je je licht aan.” De komende tijd gaat ook de politie weer extra alert zijn op fietsers zonder licht. Iedereen weet dat de pakkans behoorlijk klein is en waagt het er op. En ja, een ongeluk ligt in een klein hoekje, maar die wordt veel groter door zonder licht te fietsen in het donker.

 

Fietsen zonder licht is niet meer 2018

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen