Vergeet diesel of Euro 95, voortaan is het B7 en E10 tanken bij de benzinepomp

Benamingen benzine en diesel gaan veranderen
Foto: Rein Tuininga

Gooi maar voor 25 euro E10 in de tank. Vanaf 12 oktober veranderen de coderingen van benzine en diesel bij de benzinepomp. Diesels tanken in het vervolg B7. LPG blijft LPG.

Op termijn gaan de groene (benzine) en zwarte (diesel) labels verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 98 wordt E5, benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. Bij LPG wijzigt er niets.

Europese Unie

De brandstofetiketten veranderen in de hele Europese Unie. In Nederland weet men vaak wel wat men moet tanken, maar dat valt in het buitenland nog wel eens tegen. Daarom wordt in de hele EU de etikettering gelijkgeschakeld en zijn in alle landen dezelfde etiketten te zien. De nieuwe benamingen gaan onherroepelijk voor verwarring zorgen bij de mensen. Naar verwachting zal bij veel pompen beide benamingen te zien zijn. Maar op 12 oktober is iedere pomphouder verplicht de nieuwe benaming te gebruiken.

Campagne

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen onder meer de BOVAG een informatiecampagne opgezet om uitleg te geven over het nieuwe systeem. Het is straks voor te stellen dat B7 straks wordt verward met benzine, terwijl het om diesel gaat. En dat geldt ook voor E5 en E10. Er was ooit een discussie dat oudere auto’s (van voor 2000) geen E10-benzine konden tanken omdat het percentage biobrandstof te hoog zouden zijn. Ook al heet het E10, in Nederland ligt het percentage biocomponent nog niet zo hoog. Dat wordt stapsgewijs opgebouwd naar 10 procent, zodat oudere auto’s er minder last van hebben. De nieuwe etiketten worden niet alleen gebruikt bij de pomp, maar worden ook op nieuwe voertuigen (aan de tankdop en in de gebruiksaanwijzing) aangebracht. Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

Etiketten

• Benzine
Het etiket voor een brandstof van het type benzine is cirkelvormig. De ‘E’ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat. Benzine 98 wordt E5, Benzine 95 wordt dus E10 en Bio-ethanol (E85)

• Diesel
Het etiket voor een brandstof van het type diesel heeft de vorm van een vierkant. De ‘B’ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL betekent synthetische diesel.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden