Historisch besef PvdA: Groeneweg zou Suze Groeneweg kunnen worden

Suze Groeneweg
Foto: Eigen foto

PvdA-er Eefke Meijerink is duidelijk: ”Het is 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg als eerste parlementariër werd in de Tweede Kamer. Dit heugelijke feit zou zij terug zien in de toevoeging van Suza aan de Groeneweg.

Precies 100 jaar geleden werd Suze Groeneweg als eerste vrouw gekozen in de Tweede Kamer. Groeneweg was onderwijzeres, feministe en lid van de SDAP. In de Tweede Kamer hield ze zich vooral bezig met onderwijs, drankbestrijding, zuigelingen- en moederschapszorg, en ontwapening. Ze was een kamerlid dat niet eens mocht stemmen.

Mannenbolwerk

In Zwolle is nog geen straat vernoemd naar haar vernoemd. Er is natuurlijk wel een Groeneweg in Zwolle. De PvdA doet daarom de suggestie deze weg om te dopen tot de Suze Groeneweg. Eefke Meijering: ”Meer dan een suggestie kan dit niet zijn, de gemeenteraad gaat niet over de straatnaamgeving. Daarvoor hebben we de Commissie Naamgeving waarvan de leden door het College benoemd worden. Het lijkt erop dat ook in deze commissie nog wel een ‘glazen plafond’ te doorbreken is. De commissie bestaat namelijk alleen maar uit mannen.”

Méér vrouwen

De PvdA wil daarom van het College weten wat bij benadering de verhouding tussen het aantal vernoemde mannen en het aantal vernoemde vrouwen is. Eefke Meijerink zegt: ”De voor de hand liggende gedachte is bij veel mensen dat er in het verleden nu eenmaal meer mannen dan vrouwen publieke functies hadden. Dat klopt natuurlijk ook. Maar juist daarom zou je in deze tijd de vrouwen die er wél waren moeten vernoemen.”

Diversiteit

De PvdA pleit voor meer diversiteit in de Commissie Naamgeving en vraagt het college hierop in te zetten. Meijerink: “De Suze Groeneweg kan natuurlijk ook de naam worden van een nieuwe straat in bijvoorbeeld Stadshagen, daar zouden we een heldinnenwijk kunnen maken, met bijvoorbeeld Aletta Jacobs, Hilda Verwey-Jonker en haar moeder Lena. Lena wilde in 1922 twaalf uur per week les geven aan het Zwolse Gymnasium. De gemeenteraad stemde in maar de minister van Onderwijs kwam ertussen. Hij vond dat een getrouwde vrouw niet hoorde te werken. Uiteindelijk heeft Lena Jonker de minister in een persoonlijk gesprek overtuigd en kon ze starten als docent. Dat zijn belangrijke verhalen die het waard zijn om te blijven vertellen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden