Belangst onder jongeren: liever appen dan bellen

Whatsapp is populairder bij jongeren dan bellen
Whatsapp is populairder bij jongeren dan bellen
Foto: Pixabay

Jongeren bellen niet meer, maar ze appen liever. Uit onderzoek van Monivation blijkt dat een meerderheid van de jongeren tussen 18 en 30 jaar liever een voice-, video- of tekstbericht sturen dan dat ze bellen. De belangst wordt steeds groter.

De zogenaamde Gen Now generatie is niet van het bellen. Maar liefst 38 procent van deze generatie vindt het zelfs doodeng om te bellen. Dit tegenover slechts 15 procent van de oudere generatie (31 tot 70 jaar). Mede daarom overweeg tweederde van de Nederlanders een abonnement te nemen met alleen data, zonder belminuten.

Whatsapp

Uit het onderzoek blijkt dat 89% van ondervraagde jongeren hun vrienden eerder een berichtje stuurt dan dat ze bellen. Berichten beperken zich niet alleen tot tekst, jongeren geven aan dat ze onder andere regelmatig videobellen en online platformen als WhatsApp en Snapchat gebruiken in het contact met vrienden. Als er al gebeld wordt met belminuten, dan is dat eigenlijk omdat er geen WiFi is, of om te bellen met ouders. Al sturen de meeste jongeren (59%) familie liever ook een bericht dan dat ze hen bellen. De belangst wordt steeds groter onder jongeren.

Langere chat- dan belgesprekken

Jongeren wordt vaak verweten dat ze minder contact met elkaar hebben, maar deze groep communiceert juist meer dan ooit. De helft van de jongeren geeft in het onderzoek aan meer dan twee uur per dag via hun smartphone te communiceren, en dat hun app-, bericht- of chatgesprekken aanzienlijk langer zijn dan hun telefoongesprekken. Ook zitten ze in meer, en grotere, groepsgesprekken dan oudere generaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen